Jaké fyzické parametry by měl mít hokejista?

„Výška a váha hokejisty se stává stále důležitějším faktorem,“ podotýká O´Connor, „ a v mnoha směrech je to zhoubné pro sport. Každý se srovnává s NHL, kde mají více šanci robustnější hráči. Hráč měřící 185 cm a vážící 95 kg má rozhodně lepší vyhlídky než jiný s parametry 175 cm a 75 kg. Menší hráč může být rychlejší a šikovnější s pukem a obvykle musí být mnohem lepší, než jeho vyšší spoluhráč, aby byl vybrán do týmu.“

Velmi důležitým parametrem v hokeji je síla a ta vždy nemusí souviset s tělesnými parametry. Podle Rennieho ideální proporce hokejisty jsou mezi 182 až 185cm a 90 až 98 kg, při udržení všech nutných pohybových schopností.
Houževnatost
Trenéři považují houževnatost za klíčovou vlastnost hokejisty. Nehledají někoho, kdo je na ledě plachý, ale kdo je schopen „vletět“ do nebezpečných situací bez rozmyšlení.

Brankáři
Jedna z největších změn v hokeji za poslední období se týká pozice brankáře. Brankáři bývali ti, kteří neradi bruslili a nezapojovali se moc do hry. Ta doba skončila. Kvalita hry brankářů se zvýšila, zejména proto, že hráči jsou už od dětství speciálně připravováni na brankářský post. Mezi dovednosti, které zajímají skauty patří bruslařské schopnosti, rychlost, pružnost, schopnost rychle padat a vstávat. Elitní brankáři vynikají v koordinaci oko-ruka a oko-noha.
Brankáři musí bravurně ovládat speciální bruslení rychle vpřed, vzad a do strany. Důležitá vlastnost brankáře je odvaha a schopnost dobře snášet bolest.

Jaké fyzické předpoklady vyžaduje lední hokej?
Vysvětlení níže uvedených předpokladů naleznete zde.
 

Fyzické předpoklady

 

Hráč v poli

výška, váha

Výška a váha je výhodou,

při dobré pohyblivosti.

rychlost

Bruslařská rychlost je nezbytný předpoklad.

hbitost

Je nezbytný předpoklad.

síla (strenght)

Je výhoda.

síla (power)

Je výhoda.

pohyblivost

Je nezbytný předpoklad.

pružnost

Je nezbytný předpoklad.

obratnost

Zejména oko-ruka,

je nezbytný předpoklad.

vytrvalost

Je nezbytná pro hodně vytěžované hráče.

zrak

Je výhoda pro hráče a nezbytný předpoklad pro brankáře.

 
 
 
Průměrné výsledky juniorského národního týmu USA ve věku 16-17 let ( bylo měřeno 25 hráčů)

Disciplína

výkon

Výška výskoku

63,5 cm

shyby

11

Bench-press

99,4 kg

dřepy

267,5

Průměrné % tělesného tuku

9,77

 

publikováno: 06.10.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig