Je Roger Federer schopen vyhrát French Open?

Roger Federer je stále dominantním hráčem profesionálního tenisového okruhu ATP. Čím více ještě v loňské sezóně vyčníval nad ostatními hráči na rychlých površích, tím více se soustřeďovala pozornost na jeho výsledky na pomalé antuce a všichni se neustále ptali, kdy vyhraje poslední Grand Slam v Paříži. Situace začíná připomínat kariéru Ivana Lendla a jeho „komplex“ z wimbledonské trávy. Ač velmi toužil získat nejslavnější trofej, angažoval špičkové odborníky na hru na trávě, podařily se mu „jen“ dvě finálové účasti.

Podobně R.Federer začíná přizpůsobovat svou hru pomalé antuce, novinářům musí stále odpovídat na stejné otázky, kdy se mu to podaří a tlak v jeho okolí pomalu narůstá. Výsledky můžeme pozorovat všichni, místo zlepšení přicházejí „překvapivé“ porážky, navíc se stále rozšiřuje okruh hráčů, kteří jsou schopni Federera porazit. Nedávno se to podařilo na turnaji v Římě i našemu Radkovi Štěpánkovi.
Start do letošní sezóny byl pro Federera nejhorší za posledních pět let, má na svém kontě teprve jeden titul z okruhu ATP a rozhodl se angažovat nového trenéra, antukového specialistu Španěla Higuerase. I tento krok svědčí o jeho snaze doplnit svou sbírku grandslamových titulů o pohár z Paříže.
Může Federer na Roland Garros zvítězit?
Federerovi se šance na zisk pařížského titulu rok od roku vzdaluje. Podle mého názoru se mu to může podařit pouze za předpokladu souhry několika „šťasných“ okolností.
První z nich je počasí. Díky svým zbraním (podání, vynikající forhend) a snahou aktivně získávat body potřebuje teplé a suché klima, aby míče rychle létaly a povrch byl dostatečně tvrdý. Chladné klima a déšť zpomalují míče, výměny jsou delší a náročnější a výrazně tak stoupají šance "trpělivých" antukářů.
Druhou je příznivé vylosování. Čím méně potká v pavouku antukových specialistů, tím bude ušetřen dlouhých vyčerpávajících pětisetových zápasů a vydrží všech 6 utkání v dobré kondici.
Třetí je štěstí. Některý z favoritů zejména R.Nadal nebo N.Djokovič bude vyřazen nebo se zraní ještě dříve než dojde ke vzájemnému duelu. U těchto hráčů obvykle v turnaji roste výkon a nejlépe pak hrají v závěrečných kolech. To platí pochopitelně také pro Federera.
Čtvrtým předpokladem je výborné načasování tenisové a zejména psychické formy R.Federera.
Jak dopadne letošní French Open se dozvíme za pár dnů.
publikováno: 15.05.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig