Johnny Weissmuller, Tarzan a sportovní legenda

20.1. uplynulo 25 let od smrti nejslavnějšího představitele filmového Tarzana, ale také jedné z nejzářivějších sportovních hvězd minulosti Johnny Weismullera.

Narodil se 2.června 1904 ve Freidorfu v maďarsko-rumunské části Rakouska-Uherska, nedaleko Temešváru. Byly mu dva roky, když se s rodinou vystěhovali do Spojených států. Malý Jánosz se přejmenoval na Jonassa a později si jméno poameričtil na Johnnyho.

Od malička trpěl různými chorobami, proto na radu lékaře začal v jedenácti letech plavat v Michiganském jezeře a stal se z něho skvělý plavec. Z malého, neduživého chlapce se sportem změnil na takřka dvoumetrového a 88 kg vážícího obra.

Závodit začal v Chicagu pod vedením plaveckého trenéra Williama Bachracha, velmi rychle se zlepšoval a jeho věhlas se začal šířit po celých Státech. Novináři ho v titulcích přejmenovali na Lidský hydroplán, Knížete vln nebo Chicagské tornádo. Do historie světového sportu se Weissmuller natrvalo zapsal na dvou olympiádách v Paříži 1924 a v Amsterdamu v roce 1928.

Jako první člověk dokázal zaplavat sto metrů kraul pod minutu (58,6 s). Po pěti zlatých a bronzu z vodního póla, překonání 67 světových rekordů, se roku 1929 se sportem rozloučil a v roce 1950 byl vyhlášen nejlepším plavcem půlstoletí. Weissmullerova svalnatá, antická postava neunikla filmařům.

Začal se tak jeho nový život krále džungle. Role Tarzana z roku 1932 z něj přes noc udělala filmovou hvězdu. I když dialogů bylo ve filmu minimálně, po nehodě v dětství měl přiškrcený hlas a nebyl schopen se naučit scénář.

Dvanáct dílů Tarzana mu vyneslo v té době pohádkové 2 milióny dolarů a byl vyhlášen jako nejlepší představitel Tarzana z 18 herců, kteří v této roli vystupovali. Během 2.světové války Wessmuller pomáhal v armádě, umýval nádobí a učil vojáky plavat pod vodou.

Po válce začala jeho popularita klesat, živil se jako plavecký instruktor nebo vrátný v hotelech v Las Vegas. O většinu svého majetku přišel při rozvodových peripetiích se svými manželkami. Byl pětkrát ženatý a měl tři děti, dívky Wendy a Heidi a Johnnyho juniora, který byl také hercem.

Velikost Johnnyho Weissmullera si znovu začaly uvědomovat až další generace. Na jeho pohřeb v mexickém Acapucu poslal kondolenci tehdejší prezident Ronald Regan a současně byl Weissmuller uveden do síně slávy.

publikováno: 04.06.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig