Kardiologové bijí na poplach - nepodceňujte prohlídky!

Náhlá úmrtí při sportu nejsou ojedinělou záležitostí, proto přední evropští kardiologové volají po preventivních prohlídkách zaměřených na funkci srdce mezi všemi vrcholovými sportovci, díky nimž by se měly odhalit dosud skryté problémy.

Takto silná reakce přijde vždy po nějaké mimořádné události, kterou bylo tentokrát úmrtí dvaadvacetiletého hráče španělské Sevilly Antonia Puerty, který podlehl srdečním problémům po ligovém zápase s Getafe. Pro plošné prohlídky se na každoročním kongresu Evropské kardiologické společnosti vyslovil například Domenico Corrado z univerzity v Padově. Zkušenosti z Itálie, kde už je prevence povinná, podle něj ukazují, že se to vyplácí. Dramaticky se prý snižuje nebezpečí úmrtí mladých lidí přímo na trávníku.

Náročná sportovní aktivita může zabít i zdánlivě naprosto zdravé lidi, pokud mají nějakou skrytou srdeční vadu. "Za tuto zvýšenou úmrtnost není zodpovědný jenom samotný sport. Ten jen slouží jako spouštěč arytmie srdečních komor sportovců, kteří trpí skrytými kardiovaskulárními chorobami," řekl Corrado.

Statistiky úmrtí fotbalistů v důsledku srdečního selhání se nevedou, ale uvádí se, že na selhání srdce zemře ročně asi tisíc sportovců. Uvedená fakta zdaleka neplatí jen pro vrcholový sport. Statistiky úmrtí v důsledku sportu nejsou evidovány, ale v zájmu každého i rekreačního sportovce by měly být preventivní zdravotní prohlídky. Pohybová aktivita není viníkem, to jen my často podceňujeme starost o své zdraví.

publikováno: 31.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig