Kolik stojí „velký“ tenis?

V životě každého mladého tenisty (rodiče), který sní svůj sen o profesionální kariéře nastává několik zlomových období a těžkých rozhodnutí co dál. V tomto článku se zaměřím jen na materiální část problému a budu předpokládat, že hráč(ka) má reálnou šanci dostat se do „velkého“ tenisu. Jak již bylo několikrát zmíněno, tenis je individuální sport, každý tedy musí hledat způsoby financování kariéry svého dítěte sám.


Náklady si můžeme rozdělit do dvou oblastí.
První tvoří náklady spojené s tréninkem, materiál, pronájmy dvorců, trenér. Hovořím li o hráčích s nadějí na profesionální tenis, ti až na úplné výjimky jsou „zachyceni“ v systému tréninkových středisek mládeže a vrcholových střediscích ve velkých klubech. Je li hráč zařazen v některém z reprezentačních týmů, pak určitou část nákladů rodič ušetří. Jak velká tato část je záleží na kvalitě hráče a štědrosti klubu.
Pokud hráč využívá pouze tyto služby, které mu poskytuje klub a tenisový svaz prostřednictvím dotací, pak náklady za přípravu pro rodiče se pohybují „jen“ v řádu několika tisíc měsíčně.
Rozhodnete li se jít svou cestou a veškeré náklady na pronájmy dvorců, zejména v halové sezóně, si hradit z vlastních (sponzorských) peněz, může se vyšplhat položka za pronájmy v přípravném období i přes 30 000 Kč měsíčně (v dorostenecké kategorii). V žákovských kategoriích počítejme s nižší částkou s ohledem na menší tréninkový objem.
Velké kluby mohou poskytnout kvalitní zázemí sparingpartnerů, nemohou se však z kapacitních důvodů postarat trenérsky o všechny hráče, v individuální práci na odstraňování nedostatků, v rozboru utkání, popřípadě v doprovodu na turnaje. Proto se někteří „majetnější“ rodiče rozhodnou využít služeb privátního trenéra.
Možností se naskýtá zase celá řada. Od kupování jednotlivých privátních hodin, až po zaměstnání trenéra na celý úvazek. Cenové rozpětí těchto služeb je značné. Kolik stojí jednotlivá privátní hodina už jsem se zmiňoval, cena trenéra na částečný úvazek se přibližně pohybuje od 20 000Kč a konečně cena trenéra na „full time“ začíná na 35-40 000 za měsíc, počítejme však, že u známějších trenérů bude cena pochopitelně vyšší.
V této souvislosti bych se rád zastavil u jednoho nešvaru, který znehodnocuje trenérský stav. Někteří rodiče si pletou práci trenéra s chůvou, řidičem či jinou pomocnou silou v domácnosti a platí si je za to. Za celou svou, dnes už dvacetiletou kariéru si nevybavuji ani jeden případ, kdy tento trenérský „baby sitting“, přinesl úspěch v tenise.
Tenis je celoročním sportem a s výjimkou Antarktidy se hraje na všech kontinentech. Chcete li být dobří, musíte cestovat za turnaji po celém světě. V žákovských kategoriích a začátkem dorostu zpravidla postačí domácí konkurence a náklady na turnaje se tak pohybují v řádu několika tisíc měsíčně. Je li vám už domácí rybník příliš mělký a doma těžko hledáte konkurenci, musíte se vydat do ciziny. A tady už se počítá jiná násobilka. Vše záleží na tom jaké zvolíme turnaje, kolik z nich je v Evropě a kolik dále, zda hráč cestuje sám nebo s trenérem. Cenové rozpětí osciluje od několika desítek až set tisíc ročně.
Sečteno a podtrženo, výchova profesionálního tenisty přijde na několik miliónů korun. Pokrýt tyto náklady je i pro příjmově nadprůměrnou rodinu bez pomoci sponzorů nereálné.


publikováno: 22.09.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig