Kolik vydělávají nejlepší cyklisté?

Profesionální cyklisté absolvují na kole tisíce kilometrů. Sprintují, šlapou do kopců, v dešti, ve sněhu či ve vedru. Cyklistika patří k fyzicky nejnáročnějším sportům. Je tato dřina dostatečně dobře zaplacená? Ano – pokud patříte k nejlepším.
Peloton nejsilnějších cyklistických týmů, jezdící v sérii Pro Tour, tvoří stovky jezdců. K milionovým výdělkům se však dostane jen několik z nich. „Myslím, že tak patnáct závodníků už nebude muset pracovat,“ počítá Vincent Lavenu, šéf francouzského týmu AG2R-La Mondiale.
Kdo mezi ně patří? Lídři nejsilnějších týmů, schopní vyhrát třítýdenní závody, jako jsou Giro d'Italia, Tour de France nebo Vuelta.
Nikdo vám však přesné číslo neprozradí, všechno jsou jen odhady.
Alberto Contador, vítěz Tour de France, podle nich v současnosti ročně vydělává dva až tři milióny Euro. Kdyby neodmítl nabídku stáje Astana na prodloužení kontraktu, mohl mít rovné čtyři milióny.
Velmi dobře placený je také vítěz nedávné Vuelty Alejandro Valverde, Australan Cadel Evans nebo bratři Schleckové. „Vydělávají průměrně milión Euro ročně,“ odhaduje Cédric Vasseur, ještě donedávna závodník, dnes šéf závodnických odborů CPA.
Ale závodníci, kteří takové pronikavé výsledky nemají, mohou o lukrativních kontraktech jen snít. „Přibližně třicet procent profesionálních cyklistů Pro Tour dostává minimální mzdu stanovenou na základě společné dohody,“ tvrdí Vasseur. „A to je 33 tisíc Euro ročně.“
Pro porovnání, tolik vydělá tenista za postup do třetího kola na Pařížském Roland Garros. Přitom Tour de France je třetí nejsledovanější sportovní událost na světě, po mistrovství světa ve fotbale a olympijských hrách. Letost se vysílala do 95 zemí světa.
Jezdecké stáje však z televizních práv nevidí ani Euro. Na závody se navíc neprodávají vstupenky, takže týmy musí veškeré náklady platit ze svého.
Cyklistice však začíná svítat na lepší časy. Firmy si začínají uvědomovat, že suma, kterou do týmu vloží se vyplatí. Když je tým dobrý, jejich logo během závodu prakticky nezmizí z obrazovky.
Přední cyklistické stáje dnes podporuje kdekdo. Od baskické vlády, přes výrobce podlahových krytin až po řetězec restaurací s mexickým jídlem. „Za méně než 25 miliónů dolarů, nemůžete být v Evropě sponzorem předního fotbalového klubu. Stačí však mnohem méně a stanete se hlavním sponzorem stáje Pro Tour,“ vysvětluje Bob Stapleton, šéf stáje Columbia.
Menší stáje začínají na úrovni čtyř miliónů Euro, rozpočet nejlepších se odhaduje na více než deset miliónů. Většinu nákladů spolknou platy jezdců: pro lídra, pro specialisty platné v kopcích a spurtech a nejmenší díl připadne tzv. nosičům vody – domestikům.
Pomáhají favoritům, vezou občerstvení nebo kryjí lídra před silným větrem.
Patří k nim i  Maxime Bouet, jeden z mála jezdců ochotných mluvit o penězích. Je mu 22 let a za měsíc si čistého vydělá 1700 Euro, což je v podmínkách západní Evropy velmi skromný výdělek.

publikováno: 19.07.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig