Lyžařské boty na míru

Možná to také znáte – milujete lyžování, těšíte se na svah, ale nakonec vám požitek z jízdy kalí bolest nohou v lyžařských botách. Zvlášť pokud máte nestandardní tvar chodidel, může být situace neřešitelná. Nebo aspoň byla donedávna. Nyní se nabízí řešení v podobě novinky na trhu, kterou jsou lyžařské boty na míru od francouzské firmy Sidas.

Tradiční lyžařské boty nemusí vyhovovat všem. Sidas je dlouholetý výrobce speciálních stélek do lyžařské a sportovní obuvi, jehož cílem vždy bylo poskytnout sportovcům pohodlí a také minimalizovat negativní důsledky sportovní činnosti na zdraví nohou.

Od zimní sezóny 2011-12 nabízí lyžařům nejen stélky, ale pod názvem Black Project i celé lyžařské boty na míru. Ty se dokonale přizpůsobí noze každého lyžaře a poskytují její dokonalou fixaci a zároveň nejvyšší možnou míru pohodlí.

V rámci Black Projectu se lyžaři přizpůsobují všechny tři základní části lyžařských bot, tedy skelet, vnitřní botička i stélka.

Vložky do bot poskytnou chodidlu oporu

Začíná se právě stélkami, které se připraví podle otisku nohou každého lyžaře do speciální silikonové formy. Stélky tak poskytují dokonalou oporu a respektují tvar klenby chodidla i všechny případné anomálie ve stavbě nohy.

Vložky do bot jsou důležité i proto, že zapnuté lyžařské boty působí na chodidlo a jeho klenbu enormním tlakem, pod jehož působením se může klenba bez odpovídající opory zbortit a nevratně poškodit.

Dva druhy vnitřních botiček

Black Project nabízí na výběr mezi dvěma typy vnitřních botiček, a to tepelně tvarovatelnými, nebo vypěňovacími.

Tepelně tvarovatelné botičky se po nahřátí teplým vzduchem tvarují v celém objemu podle nohy lyžaře. Oproti vypěňovacím botičkám jsou o něco pohodlnější a lépe hřejí. Hodí se tak pro ty, kteří tráví na svahu mnoho hodin v kuse a za každého počasí, například pro lyžařské instruktory.

Vypěňovací botičky se vyrobí vstřikováním polyuretanové pěny do polotovaru, v němž je umístěna noha lyžaře. Jejich plusem je, že beze zbytku vyplňují prostor mezi nohou a skeletem. Jsou tužší, než tepelně tvarovatelné botičky a hodí se tak pro sportovní lyžaře, kteří vyžadují naprosto precizní ovládání lyží. Lzže je aplikovat i do skeletů jiných značek.

Tři typy skeletů

Od letošní zimní sezóny jsou v rámci Black Projectu na výběr tři polotovary skeletů od vyhlášených výrobců Salomon a Head. Vybírat můžete v rozpětí flex indexu 100 – 120 a šířkami skeletů v oblasti metatarzálních kloubů 98 – 103 mm.

Black Project počítá s dodatečnými úpravami skeletu na míru, mezi něž patří nastavení cantingu, tedy stranového sklonu komínů bot, a případně také vytahování skeletu či vybrušování. Posledně zmíněné úpravy samozřejmě přicházejí na řadu až po vyzkoušení bot přímo na svahu.

Zařídit lze i vyhřívání bot

 Mnohé lyžaře či spíše lyžařky trápí také chlad omrzání dolních končetin v lyžařských botách. Řešením mohou být vyhřívané vložky do bot. Ty využívají energie z bateriového pouzdra, které se umístí na zadní vnější stranu komínu boty.

 Vložky dokáží v závislosti na kvalitě použitých baterií topit i v mrazu několik hodin a nepříjemné mrznutí nohou tak může být minulostí. Od další sezóny chystá firma Sidas i vytápěné vnitřní botičky.

 Další informace o lyžařských botách na míru a bootfittingu najdete na stránkách: bootfitting

publikováno: 13.02.2013   napsal/a: Mgr. Jan Taussig