Mohou Češi vyhrát Davis Cup?

Jméno vítěze o „Salátovou mísu“ pro letošní rok je známé. Američané se dočkali vítězství po dlouhých 12 letech. Využili dokonale domácí prostředí, nepřipustili žádné drama a dokázali rozhodnout již v sobotní čtyřhře.

Jedním ze silných zážitků letošního tenisového roku, bylo bezpochyby barážové utkání našeho týmu proti Švýcarsku s R.Federem na soupisce.
Po vítězství se ihned začalo spekulovat o našich šancích na celkové prvenství. Máme přece dva výborné singlisty a celou řadu deblových specialistů. Tak proč bychom to nemohli dokázat?
Davisův pohár je u nás stále velice populární, přijede li atraktivní soupeř, o diváckou kulisu by mělo být postaráno. Tenisová veřejnost je zvyklá hodnotit naše hráče hlavně z pohledu úspěšnosti v DC a jejich individuální výsledky už tolik nevnímá.

K tomu aby tým dosáhl úspěchu v DC se vždy musí sejít několik důležitých momentů.

  • Silná generace hráčů.

Podobně jako při našem již notně zaprášeném triumfu z roku 1980, kdy byl tým složen z I.Lendla, deroucího se na 1. místo žebříčku ATP a T.Šmída, hráče okolo 20. místa a zároveň vynikajícího deblisty. Dnešní tým vedený z T.Berdychem a R.Štěpánkem onen vítězný matně připomíná, nicméně bude záležet na tom jakým směrem se bude vyvíjet tenisový růst obou našich hráčů, přičemž 29letý Štěpánek už před sebou tolik sezón nemá.

  • Soudržnost týmu.

V týmové soutěži nezáleží jen na tom, jak silný je hráč v individuálních soutěžích, kdy se točí vše jen okolo něho. Tým musí mít určitou všemi respektovanou hierarchii, bez vzájemné řevnivosti a se schopností táhnout za jeden provaz. Například Američané by nemuseli na vítězství čekat dlouhých dvanáct let, kdyby se „vešli“ do jednoho týmu Sampras s Agassim.V našem tenisovém prostředí kolovaly historky z ženského FED Cupu, kde dvě nejmenované hráčky z první desítky spolu odmítaly bydlet na jednom patře, aby se mimo dvorec raději ani nepotkaly.

  • Vylosování

Máte li silný a soudržný tým, bez příznivého vylosování jsou vaše šance na celkový úspěch stejně velmi malé. Musí vám zkrátka vyjít rok, kdy nejsilnější soupeře, včetně finále máte v domácím prostředí.

  • Zdraví hráčů

Američané měli v letošním ročníku DC ohromné štěstí. Všechna čtyři utkání od února do prosince absolvovali v úzkém kádru Roddick, Blake a bratři Brianové a to bez zdravotních problémů. Byl to risk, který nehrajícímu kapitánovi P.McEnroeovi vyšel, Američané totiž na rozdíl od Rusů dalšího hráče srovnatelných kvalit nemají a v tom připomínají náš tým.

Vrátím se k titulku svého příspěvku. Mohou češi vyhrát Davis Cup?
Přál bych si, abych se toho někdy dožil. Šanci k takovému triumfu bych přirovnal k vítězství naší fotbalové reprezentace na Mistrovství světa.

publikováno: 28.10.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig