Na historickém kole pojede Vueltu

Po Tour de France a nedokončeném Giru d'Italia se chystá padesátiletý cyklista Josef Zimovčák projet na vysokém historickém kole 3241 kilometrů dlouhou trať třetího nejvýznamnějšího závodu Vuelty.

Na trať se vydá vždy jeden den před pelotonem. Vuelta odstartuje 1. září ve Vigu a skončí 23. září v Madridu. Zimovčák si trasu Vuelty nastudoval na internetu. "Když jsem se ale dostal ke čtvrté etapě a viděl profily s obrovským převýšením, tak jsem počítač raději zavřel.

Musím se prostě s tratí porvat. Mám hlavně obavu ze sjezdů, neboť ve Španělsku nejsou silnice v zatáčkách klopené," dodal Zimovčák. "Počítám, že v některých stoupáních půjdu pěšky. Než jet rychlostí sedm kilometrů za hodinu na hraně rizika, to je z mého pohledu lepší jít kus pěšky rychlostí o dva kilometry menší.

Výhodou je, že každý vrchol má svůj konec," dodal s nadhledem Zimočák. Tři etapy v letošní Vueltě jsou dlouhé přes 200 kilometrů, královská s velkými stoupáními je dlouhá 220 km a má cíl ve výšce 2200 metrů nad mořem v Andoře.

Zimovčákovo vysoké historické kolo váží 20 kilogramů, nemá přehazovačku ani volnoběh. V přípravě na Vueltu najel Zimovčák zhruba deset tisíc kilometrů. Očekává velké horko a počítá s tím, že nejdelší etapy pojede denně až šestnáct hodin. Zimovčák bude podle všeho jediným českým cyklistou, o kterém se na Vueltě bude mluvit.

publikováno: 21.07.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig