Na Mount Everest v 75 letech

Myslíte si, že na prahu kmetského věku by se člověk měl věnovat odpočinku, posedávání v parku a vnoučatům? Jiného názoru je japonský dobrodruh Yuichiro Miura, chce znovu vylézt na nejvyšší horu světa Mount Everest.

Naposledy 8 848 metrový vrchol pokořil v roce 2003 v 70ti letech. Podle svých slov se stále cítí mladý a na nový výstup dostatečně připravený. „Fyzicky jsem na tom stejně jako ve 30 nebo 40 letech. Bez ohledu na můj věk chci tuto horu znovu pokořit,“ uvedl před odjezdem z Japonska.

Jediné, co mu může jeho plány zhatit jsou současné nepokoje v Tibetu. Pokud se mu výstup na střechu světa podaří, překoná rekord svého spoluobčana Katsusuke Yanagisawu, kterém bylo v době výstupu na Mount Everest v květnu 2006, 71 let a dva měsíce.
Zdálo by se, že v Japonsku vynalezli elixír mládí, ale důvody dlouhověkosti Japonců jsou prozaičtější. Nízkotučná strava, podobná v Evropě středozemní dietě, zdravější životní prostředí s výjimkou velkých aglomerací (Tokio) a celkově vyrovnanější (východní) životní styl.
publikováno: 27.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig