Náklady spojené s tenisem

Tenis patří mezi sporty, který vám udělají průvan v peněžence. Přečtěte si s jakými přibližnými náklady musíte počítat chcete li mít doma tenistu.

Vybavení
Raketa na minitenis 600-1000 Kč
Juniorská reketa 1200-3000 Kč
Rakety pro dospělé 1700-7000 Kč
Výplety cena začíná na 150 kč
Cena za vypletení rakety v rozmezí od 150 do 250 kč
Speciální tenisová obuv od 1100 kč
Dětské odlehčené míče stojí okolo 60 Kč za kus, „normální“ míče jsou v podobné cenové relaci

Kolik zaplatíte za trénink?
Jak již bylo řečeno, tenis je individuální sport a také rozpětí, kolik se platí za trénink v jednotlivých klubech je značné. Obecně lze samozřejmě říci, že ve větších a známějších klubech je cena všech služeb dražší. Pro úplné začátky tenisu není nezbytné být v tom nejznámějším klubu, ale spíš se ptát jak kde s mládeží pracují, jaké mají výsledky, podívat se jak hrají děti po 1-2 letech tréninku a zajímat se, zda trenéři mají kvalifikaci a jak hrají děti, které trénovali.
Máte li s dítětem vyšší cíle a má li dostatečnou výkonnost je vhodné pro jeho další růst přesunout jej koncem žákovských kategorií do klubů, kde mají střediska vrcholového tenisu kvalitní sparingpartnery a trenérské vedení.

Nyní k jednotlivým nákladům. Jak už jsem předeslal ceny v tenise jsou velmi pohyblivé a závisí na počtu dětí v lekci, na tom jedná li se o halový trénink nebo letní dvorec atd. Uvedené údaje berte jako orientační, ale naznačí vám v jakých položkách se řádově budete pohybovat.

Minitenis nebo tenisová školička
.
Cena se rozpočítává mezi jednotlivé účastníky, kdy optimální počet dětí na dvorci je 2-4(6). Obvykle se počítá hodina od 150 Kč při větším počtu účastníků, čím je dětí méně cena hodiny stoupá. V ceně je rozpuštěna odměna trenéra (od 200 kč) , pronájem dvorce (letní od 150 Kč/hod. hala od 350/hod.) a míče. Dále záleží na tom, zda trénink probíhá 2x nebo vícekrát týdně.
Počítejte tedy, že minitenis vás přijde měsíčně přibližně od 1000 Kč.

Přípravka (děti, babytenis).
Tato kategorie už trénuje na velkém dvorci 2x až 5x týdně, optimální je počet 1-3 hráčů. Náklady na trénink narůstají a to několikanásobně, stačí vzít kalkulačku. Některé kluby, nabízejí při „odběru“ více tréninků zvýhodněnou cenu, jiné zvýhodňují hráče podle výkonnosti. Orientačně tedy počítejte s měsíčními náklady od 2500 kč, při menším počtu tréninků a ve více dětech to lze pořídit levněji, pokud přistupujeme k tenisu jako k dalšímu kroužku pro dítě. Musíme ale počítat s tím, že nezíská potřebné základy a tenis pro něho bude rekreační sport.

Žákovský a dorostenecký tenis
provětrá vaši peněženku zase o něco více. Vše záleží na tom kolikrát chcete, aby vaše dítě trénovalo. Měsíční náklady za trénink 4x až 5x týdně se pohybují okolo 5000 Kč a více. Nabídka klubů je pestrá, zde již velmi záleží na výkonnosti hráče, zde mohou rodiče část nákladů ušetřit, je li hráč zařazen do TSM (tréninkové středisko mládeže) pro děti od 12 do 14 let nebo do SVT (středisko vrcholového tenisu) pro dorost 15 až 18 let. Nejlepší hráči jsou zařazeni do SCM (sportovní centrum mládeže) do 19 let. Tato střediska kromě TSM (těch je více) jsou soustředěna ve třech největších klubech Prostějov, I. ČLTK Praha a Sparta Praha.

Náklady na turnaje
Individuální sport, s sebou přináší náklady s účastí hráčů v turnajích. Zde opět platí pravidlo, čím starší kategorie, tím se náklady zvyšují.
Minitenis a babytenis. Turnaje jsou jednodenní, děti si zahrají více zápasů obvykle ve skupinách. Vklad do turnaje je v letních měsících okolo 150 Kč v halové sezóně minitenis 250 Kč, babytenis 500 Kč.
Kategorie žactva a dorostu platí vklad do turnajů v závislosti na kategorii (A,B,C) a jedná li se o zimu či léto. Rozpětí je poměrně široké a pohybuje se od 200 Kč do 700 Kč. Turnaje se hrají vyřazovacím způsobem obvykle trvají 3 dny. Jste li úspěšní a postupujete v turnaji dále musíte počítat s náklady za dopravu, popřípadě za ubytování. Tady už je rozpětí od několika stokorun po několik tisíc za turnaj.

Privátní trénink
Společné tréninky většinou dětem nestačí, k vytvoření dobrých základů. Proto je vhodná kombinace společných tréninků a individuálních lekcí. Děti by se měli učit spontánně a správně od samého počátku, všichni zkušení trenéř se shodují v názoru, že přeučování chybných návyků ve skupině 2 a více dětí je velmi obtížné.

A kolik takové lekce stojí?
Cena je opět značně pohyblivá, ale začíná asi na 150 Kč a může dosahovat i 1000 Kč za jednu lekci. Ve větších klubech se setkáte s cenou okolo 500 Kč za hodinu v menších je cena nižší. Podle mých zkušeností neplatí vždy paralela mezi cenou hodiny a kvalitou trenéra, na druhou stranu někteří trenéři jsou i za 150 Kč příliš drazí. Berete li privátní lekce, zajímejte se komu platíte. Za každým trenérem je nějaká historie, výsledky práce, hráči, kterým „udělal“ základy, jinak riskujete, že platíte za něco s nejistým výsledkem.



publikováno: 14.10.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig