Naučte se stárnout

Ačkoli je rok pro každého stejně dlouhý a léta přibývají všem stejně, přece známe dvacetileté starce a osmdesátileté mladíky. Dnešní doba s sebou nese kult mládí, a tak se nám často každé další narozeniny zdají pohromou.

Stárnutí

Nemusí to tak být. Vtip je v tom, že nestačí jen mladě vypadat, případně proti přibývajícím rokům bojovat leckdy až trapnými výstřelky některých celebrit. Ani nejdokonalejší plastika nezakryje poněkud zašlý vnitřek.

I stárnout je třeba umět.

Nést přibývající léta s grácií. Užívat si drobných radostí, vychutnat si milé okamžiky s nejbližšími i přáteli, dobře se cítit a stále na sobě pracovat. A jaký je rozdíl mezi optimistou a pesimistou?

Pesimista vidí polovinu života nenávratně ztracenou, zatímco optimista dlouhá léta plná nových možností, tajemství a očekávání před sebou.

Nejstarší lidé

Lidí, kteří oslavili stodesítku, je na světě něco přes osm desítek. Drtivě převládají ženy. Na sklonku loňského roku zemřela nejstarší obyvatelka planety Američanka Edna Parkerová, které bylo 115 let. Rok před tím zemřel nejstarší muž – Hryhorij Nestor z Ukrajiny (15.3.1891-16.12.2007).

Absolutní prvenství drží Francouzka Jeanne Calmentová, která se dožila úctyhodných 122 let. A čemu samotní lidé připisují svou dlouhověkost? Zdravému jídelníčku plném ovoce a zeleniny, nebo naopak pravidelné štamprli. Nejvíce se ale shodují na velké milující rodině a přátelích.

Víte, že…?

Mnoho zdravotních problémů vzniká nesnášenlivostí některých potravin? Nejde vždy pouze o pokrmy nezdravé. Každý z nás je individualita a může být citlivý na různé potraviny. Stěna střeva se stává prostupnější pro některé molekuly, které pronikají dále do těla. Tam mohou způsobovat zdravotní problémy, od funkčních po nevratné změny.

Neexistuje přesný seznam, kterým potravinám se vyhnout. Z krevního séra však lze zjistit, které potraviny nesvědčí právě vám a na základě výsledků pak vytvořit individuální dietu. Test se provádí na 100 druhů potravin a vyhodnocuje se v zahraničí ve specializované laboratoři, proto je jeho cena pro většinu populace poměrně vysoká.

Pomůže však upravit až 60% onemocnění jako poruchy trávení, kožní, kloubní u nervová onemocnění, i psychické poruchy. Díky zvýšení výkonnosti poté, co se organismus pročistí od balastů, využívají tyto testy také sportovci.

 Co vás čeká v ordinaci anti-aging medicíny?

  • Dotazníková část zahrnuje kompletní zdravotní anamnézu, podrobné zhodnocení životního stylu, stavu výživy a sportovních aktivit, včetně přesného propočtu vydané energie v jednotlivých aktivitách
  • Diagnostická část zkoumá celkovou stavbu těla, smysly, mozkové funkce, kardiovaskulární a plicní testy, svalový test a zhodnocení pružnosti kloubů a vazů

    Často diskutované téma: Účinky kreatinu ve sportu

  • Laboratorní část vyšetří kompletní laboratorní a hormonální analýzu, rizikové faktory a oxidativní stav organismu (poškození volnými radikály)

Celé vyšetření je rozděleno do dvou sezení, první trvá asi 45 minut až hodinu, druhé 2-3 hodiny a jeho výsledkem je celkové funkční zhodnocení našeho organismu, určení biologického věku orgánů a vypracování preventivního programu.

publikováno: 20.06.2012   napsal/a: MUDr. Vanda Kadeřábková-Březinová