Odchod bez fanfár

Martina Hingis ukončila kariéru přiznáním ke kokainovému nálezu a nutno dodat i s ostudou. Všechna její slavná vítězství teď překryje nepříjemná pachuť dopingu. Vždy se na ní bude vzpomínat jako na vynikající hráčku se zbabraným odchodem. Je to škoda a svým způsobem ji lituji, protože jsem sledoval její úchvatnou dráhu od dětství.

Vzpomínám si na jeden turnaj předžáků, kdy Martina hrála proti chlapcům o jeden i dva roky starším a v jeho průběhu si zranila pravou ruku. Nijak ji to nerozhodilo, v jejích necelých šesti letech, vzala raketu do levé ruky a turnaj vítězně dohrála. Zdá se to jako pohádka, ale ona měla na svůj věk mimořádný odhad a cit pro míč v obou rukou.

Pak jsem jí potkal na jednom mezinárodním turnaji ITF do 18 let v Ženevě, tam ve svých 12 letech proháněla o několik let starší soupeřky a podlehla až ve finále. Podle počtu diváku na centrkurtu bylo zřejmé, že se tady odehrává něco mimořádného.

Martina svůj talent dále rozvíjela a na úplný vrchol dostoupala už v 18 letech. Ona byla všude o něco dříve, také její první odchod ve 22 letech byl předčasný. Částečně byl způsoben vleklým zraněním kotníků, to by však při jejím věku byla jen otázka času a kvalitní léčby.

Silnějším impulsem byla ztráta motivace, ona totiž vše podstatné již vyhrála a měla před sebou jen neúprosnou obhajobu dosažených pozic. Dorostla jí nová generace hráček s větším fyzickým fondem, hrající mnohem agresivnějším pojetí, proti nimž její šachy na dvorci přestávaly platit.
Její come back před dvěmi lety jen dokázal jak dobrá byla. Během jednoho roku se prokousala do světové desítky, ale úplný vrchol jí už byl zapovězen. Tenis se zkrátka zase o kousek posunul.

Kokainová aféra je smutná tečka za skvostnou sportovní kariérou. Nechci Martinu obhajovat, ona sama pocítí trest v podobě ztráty prestiže i lukrativních sponzorských smluv. Jen bych se na tento případ, podobně jako u dalších hráčů na konci kariéry (Nováček, Wilander) díval poněkud jiným pohledem, než na někoho, kdo zvyšuje svou výkonnost použitím anabolických steroidů.

Stopy kokainu zůstávají v těle velmi dlouho. Martina s největší pravděpodobností zaplatila krutou daň za prohřešek nějaké prohýřené noci. Jediné, čemu nerozumím je důvod, proč své selhání otevřeně nepřiznala, čímž by si získala část svých příznivců zpět alespoň za upřímnost.

publikováno: 15.10.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig