Ohlédnutí za Australian Open 2008

První Grandslam letošní sezóny přinesl mnohá překvapení a nastolil několik otazníků. Bylo by předčasné zvolat ono vzletné: „Král je mrtev, ať žije král“, R.Federer si udrží stále poměrně luxusní bodový náskok v čele pelotonu tenistů i po vyřazení v semifinále. Také až průběh další sezóny ukáže nakolik se k němu smečka pronásledovatelů výkonnostně přiblížila. Pravdou však zůstává, že jeho letošní výkony zaostaly za tím, na co jsme byli u něho zvyklí. Nakolik to bylo ovlivněno jeho malou rozehraností po více než dvou měsíční pauze ukáže čas.


Novak Djokovič je s největší pravděpodobností ten, kdo se bude na doposud suverénního Švýcara tlačit a letošní sezóna by mohla být zlomová. Jejich přímá konfrontace v semifinále na dvorci, kde Federer nepoznal porážku tři roky vyzněla více než přesvědčivě pro Djokoviče. V jarní antukové sezóně bych mírně favorizoval mladého Srba, tráva je zas doménou Federera a o první místo se nejspíše bude hrát koncem léta na amerických betonech nebo až v zimě na závěrečném Masters. Každopádně letošní sezóna po třech letech kralování jednoho muže slibuje určité napětí a nejistotu až do konce.

Neměl bych zapomenout ani na R.Nadala, který suverénním postupem do semifinále dosáhl svého maxima na tomto turnaji. Lekci, kterou ale dostal od nenasazeného Tsongy, určitě jen tak nezapomene. Patří mu sice druhé místo v žebříčku ATP a on by měl být tím hlavním vyzyvatelem Federera. Výsledky na antuce už více zlepšit nemůže a chce li pomýšlet na první místo, musí vyhrávat i Grandslamy na rychlých površích. Způsob, jakým přes něho přešel Tsonga mu ale příliš nadějí nedává. Nadalova hra je precizní, se skvělým pohybem a se schopností v delších výměnách utahat a zničit soupeře. Stále ale přibývají mladí hráči typu Tsongy, kteří hrají agresivně na hranici rizika, kteří dokáží Nadalovu bezchybnou hru rozbít.

Tsonga byl příjemným překvapením turnaje. Poslal předčasně domů několik favoritů a svým výkonem proti Nadalovi doslova nadchl. Tolik přímých bodů ze hry a v kritických momentech, to se jen tak nevidí. Finálová účast byla senzací, tam narazil na velice adaptabilní hru Djokoviče a díky tomu také nedokázal zopakovat výkon ze semifinále. Zda bylo jeho vystoupení jen krátkodobou životní formou nebo se objevil další vyzyvatel tenisového trůnu, to musí prokázat na dalších turnajích.

Sečteno a podtrženo, první Grandslam potvrdil loňské naděje vkládané do N.Djokoviče, objevil novou hvězdu v podobě J.W.Tsongy a učinil průběh sezóny mnohem dramatičtějším.
publikováno: 01.02.2008   napsal/a: Mgr. Jan Taussig