Ohlédnutí za Roland Garros 2007

Tak a je dobojováno, ozvěna úderů utichla, trofeje mají staronové majitele, rakety jsou ve futrálu, potítka v hledišti. Byl jsem velmi zvědav, budu li moci napsat král je mrtev, ať žije král a nezbývá mi než s poklonou přiznat: „Král antuky se těší skvělému zdraví a panuje čím dál tím přesvědčivěji“. Ano řeč je o R.Nadalovi, který na pařížské Roland Garros třikrát přišel, zahrál si a zvítězil. Jeho antuková bilance v Paříži je vskutku úchvatná tři starty v seniorské kategorii tři trofeje.

Připomenu jeden komentář, který jsem publikoval v rubrice Zajímavosti 11.5. a kladl si řečnickou otázku, zda je R.Federer schopen vyhrát French Open. Jeho druhá šance tedy zůstala nevyužita a otázka zůstává, kolik příležitostí ještě bude mít. Tenisová teorie říká, že nejlepší věk tenisty je 26 let (Federer je ročník 1981), je tedy momentálně na vrcholu. Tři roky suverénně vládne světovému tenisu na všech površích a vyjma antuky převyšuje své soky o hlavu. Je jisté, že smečka jeho mladších pronásledovatelů bude neustále sílit a dohánět ho. Jak dlouho ještě dokáže zvyšovat tempo a unikat? Podaří se mu někdy zkompletovat grandslamovou sbírku?

Dovolím si vyslovit prognózu, letos asi utekla poslední šance. Na cestě k vysněnému titulu neodvalil ten poslední balvan v podobě mladšího Španěla. Čas pracuje pro Nadala je mladší, hladovější po úspěchu a má potenciál se ještě pár let zlepšovat. Pak je tu skupina čekatelů v čele s Novakem Djokovičem. Ne náhodou I.Lendl na otázku kdo může ohrozit Federera ukázal právě na tohoto Srba a Lendl měl velmi dobré oko na soupeře. Ode dneška za rok se k tomuto tématu vrátím a budu se muset omluvit za špatný odhad nebo………………………………….

publikováno: 10.06.2007   napsal/a: Mgr. Jan Taussig