Olympiáda pro mladé naděje

Koncem července jsem byl součástí zajímavé sportovní akceEYOF (European Youth Olympic Festival) pro mladé sportovce v Bělehradě. Událost to byla nadmíru zajímavá, jelikož se zde představily budoucí „hvězdy“ Olympiád a Mistrovství světa mnoha sportovních odvětví.

O vysoké sportovní úrovni svědčí, i to, že například vítězka gymnastické části už bude letos reprezentovat Ukrajinu na seniorském MS. Bylo se tedy na co koukat.
A jak uspěli Češi?
Medailové hody se tentokrát nekonaly, dvě brozové ze stolního tenisu a několik „bramborových“ umístění byly trošku za očekáváním. Dlužno dodat že, tato generace sportovců má před sebou dostatek prostoru, vdyť jejich čas by měl přijít na Olympijských hrách v Londýně 2012 a dále.
Výsledky a ani zážitky nejsou to hlavní, co mě na takové sportovní akci zaujalo.

Často se na těchto stránkách zmiňujeme o úloze somatotypu ve sportovních disciplínách, o tom, že dokážeme předpovědět, zda člověk bude malý nebo vysoký, štíhlý či obézní a jak se dané typy hodí pro konkrétní sport. Krystalicky čistou podobu těchto doporučení jsem mohl týden sledovat v Olympijské vesnici čítající asi 3000 mladých sportovců.

Všichni jsme se střetávali v gigantické společné jídelně, kde protagonisté jednotlivých sportovních odvětví ať družstev či jednotlivců byli k vidění pohromadě. O tom, kdo se zbývá jakou disciplínou nemohlo být v některých případech na první pohled žádných pochyb.

Když se blížil zájezd dětí z mateřské školky, přicházela gymnastika, naproti tomu baketbal a volejbal měl potíže projít vstupními dveřmi a tak bych mohl pokračovat.

Zkrátka špičkový sport v některých disciplínách se stal záležitostí pro úzké skupiny lidí, kteří mohou soupeřit jen mezi sebou a ostatní nemají díky fyzickému „hendikepu“ naději uspět. Naštěstí sport je tak bohatý, že ještě stále nabízí mnoho odvětví, kde tato omezení neplatí a kde úspěch závisí jen a pouze na talentu, píli a dobrém zázemí.

publikováno: 26.05.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig