Olympiáda v Pekingu, bez tabáku

Čína má více než 1,3 miliardy obyvatel a z toho téměř čtvrtina kouří. Každá třetí zapálená cigareta na světě je vykouřena v Číně, což přispívá k rychlému nárůstu rakoviny a srdečních chorob v nejlidnatější zemi světa.

Čínská vláda se rozhodla proti tomuto nešvaru rázně zakročit a zahájila před blížící se olympiádou masivní restriktivní opatření. V Pekingu začal platit zákaz kouření v kancelářích, ve veřejné dopravě a ve sportovních areálech. Řada omezení se týká také dalších veřejných prostor. Čínské hlavní město slíbilo, že srpnové olympijské hry budou nekuřácké, a tento zákaz má nejen odradit čínské kuřáky od cigaret, ale také pomoci očistit Peking od kouře a nedopalků.

V Pekingu jsou kuřáci všude, ale to se má do léta změnit. Místní úřady hodlají dodržování zákazu přísně kontrolovat a vytvořily tým 100.000 zaměstnanců, kteří mají sloužit jako hlídky. Původně měly být nekuřácké i restaurace a bary, ale tento plánovaný krok vzbudil příliš velký odpor, a proto podle nového nařízení musí alespoň každá restaurace či bar zajistit nekuřácké prostory či oddělené místnosti.

Čínská vláda používá Olympijské hry jako účinnou záminku ke „kultivaci“ vlastního obyvatelstva. Některé z nich, jako například zákaz plivání a chrchlání jsou poněkud kuriózní. Vyhlášení války kouření je jedním z mála kroků správným směrem. Změna chování obyvatel olympijského Pekingu bude tvrdým oříškem i pro totalitní režim. Kouření je v čínské kultuře hluboce zakořeněné a povědomost o jeho zdravotních rizicích je všeobecně velmi nízká.

publikováno: 18.11.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig