Olympijský oheň na Mount Everest? Nesmysl!

Legendární italský horolezec Reinhold Messner označil úmysl organizátorů olympijských her v Pekingu vynést plamen s olympijskou pochodní na nejvyšší horu světa Mount Everest za frašku. „Je to komedie v čínském podání,“ tvrdí pokořitel všech 14-ti osmitisícovek.

Messner je kromě výstupů na vrcholy známý i svými pěšími výpravami – prošel napříč Antarktidou, Grónskem a pouštěmi Taklamakan a Gobi. Neúspěšně se pokoušel přejít Arktidu ze Sibiře do Kanady. Je autorem 17 knih přeložených do mnoha jazyků, včetně češtiny.
„Nechápu proč chtějí plamen vynést až na vrchol? Nejspíš použijí nějaký trik, protože na vrcholu Everestu je málo kyslíku a silný vítr, takže normální plamen by tam nehořel.“ Reinhold Messner dokázal jako první zdolat nejvyšší horu světa bez použití kyslíkového přístroje a pouze tento způsob zdolávání velehor považuje za „čisté“ horolezectví.

O nápadu Číňanů s olympijskou pochodní si myslí, že svět by neměl dovolit pošlapat Tibet a měl by pomáhat chránit kulturu tohoto himalájského regiónu okupovaného Čínou od roku 1951.
Pochodeň s olympijským ohněm by se měla na vrcholu Mount Everestu objevit v květnu a do dalších částí Tibetu se potom 130 dní trvající štafeta dostane v červnu.

publikováno: 20.11.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig