Petra Cetkovská překvapení US open

Česká tenistka Petra Cetkovská při své premiéře v hlavní soutěži na US Open prošla do druhého kola, kde podlehla turnajové čtrnáctce Jeleně Dementěvové 3:6, 2:6. A Cetkovská po nečekané výhře 6:0, 7:6 nad domácí Jill Craybasovou, 78. hráčkou světového žebříčku, se tak poprvé v kariéře "podívá" do první světové stovky

Tiskové agentury vydávají zprávu o novém objevu, talentované 22leté P.Cetkovské. Ti co se pohybují v našem tenisovém prostředí, znají Petru velmi dobře. Patřila totiž k mimořádným talentům už od žákovských kategorií, odkud pravidelně vozila tituly z Mistrovství Evropy jednotlivců i družstev. Pak se kamsi vytratila, zapadla do průměru, zkrátka nevydařil se jí vstup mezi seniorskou elitu.

Jí podobných může nabídnout český tenis více. Scénář je podobný, slibná juniorská dráha, příslib dobrých výsledků, sponzorské i tréninkové zázemí jen výsledky stále nepřicházejí. Nejprve začne stoupat nervozita okolí, pak dojde k vypovězení sponzorských smluv a hráč se zastaví na půli cesty. Všichni pak hledají viníka nebo chybu, která se stala a nakonec upřou pozornost na někoho jiného a kolotoč se točí dál.

Chtěl bych zdůraznit, že náhlé zlepšení hráče není dílem náhody ani bleskem z čistého nebo. Zde platí více než kde jinde "Štěstí přeje připraveným." Prokáže li hráč v průběhu své kariéry, že umí vyhrávat, že je schopen vyhrát silně obsazený turnaj třeba i v juniorské kategorii, někde v koutku tam dřímá schopnost dosáhnout v budoucnu dobrých výsledků. Ti, kteří po sérii neúspěchů rezignují, se nikdy nedozví jak chutná triumf, tak jako nyní Petra Cetkovská.

Lidé, sledující tenis jen ze zpráv těžko docení co znamená na Grand Slamu postoupit z kvalifikace a uhrát další jedno nebo dvě kola. Na světě je 10 miliónů aktivních tenistů, dostat se mezi nejlepších 64 je velký úspěch jen těžko porovnatelný s jinými i mediálně známými sporty s mnohem menší základnou.
Petře Cetkovské se vstup mezi elitní stovku, i když s velkým zpožděním nakonec podařil.

publikováno: 28.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig