Plaval v ledové tříšti 20 minut

Říkají mu Lední medvěd, protože v ledové tříšti dokáže uplavat i jeden kilometr. Brit Lewis Pugh ale není jen extrémním otužilcem, který překonává hranice možného.

Sedmatřicetiletý absolvent práv z Cambridge je zároveň zapáleným ekologem, který svými výkony upozorňuje na důsledky globálního oteplování.

V neděli přichystal další kousek: zaplaval si na severním pólu - tedy tam, kde by měl být věčný led, ale díky změnám klimatu jsou zde místa s otevřeným mořem. Prohlášení, které dnes Pugh ke svému výkonu vydal ve Stockholmu upřesňuje, že se mu podařilo ve vodě o teplotě 1,8 stupně Celsia uplavat kilometr za 18 minut a 50 vteřin.

Podle komentářů je to vůbec nejchladnější voda, v níž nějaký člověk záměrně plaval. Normální smrtelník by ve vodě o teplotě -1,8 stupně Celsia, která na severním pólu Pugha čeká, zemřel za pár minut. Plavcův organismus však vykazuje výjimečné reflexy, jakmile skočí mezi ledové kry: jeho tělesná teplota se "vyhicuje" na 38,4 stupně (vědci to nazývají "předpokládaná termogeneze"), což mu umožňuje vydržet v extrémních podmínkách přes 20 minut.

publikováno: 16.07.2007   napsal/a: Mgr. Jan Taussig