Posilování žen - boření mýtů

Ačkoliv je trénink ve fitcentrech v dnešní době již běžnou záležitostí jak pro muže, tak i pro ženy, často se setkávám zejména mezi ženami s velmi rozporuplnými názory na vhodnost zařazení posilovacího tréninku.

Posilování pro ženy 

Proto stále velké množství návštěvnic fitcenter tráví svůj trénink zejména v aerobní zóně na stepperech, rotopedech, eliptických trenažérech či běžících pásech a když vůbec někdy vstoupí i mezi činky a posilovací stroje, tak je to maximálně na závěr tréninku kvůli nějakému cviku na břišní svaly.

Proč tomu tak vlastně je?

Zejména kvůli nejrozšířenějšímu mýtu, kterým je automatické spojení posilovny s „velkými svaly“. Jenže přestože jsou posilovny a fitcentra stále do jisté míry spojená s kulturistikou, rozhlédněte se tam někdy více kolem sebe: dávno je pryč doba nějakých „undergroundových“ činkáren sdružujících kulturisty, v dnešní době velkých komerčních wellness center a fitness zařízení jsou hlavními návštěvníky posiloven:
• kondičně sportující lidé,
• sportovci jiných disciplín (např. atleti, fotbalisté, hokejisté, cyklisté, plavci
atd.),
• lidé, kteří se snaží z
již osobních, estetických či zdravotních důvodů redukovat
svoji váhu a „zpevnit“ postavu,
• návštěvníci, pro které je vzhled jejich postavy součástí jejich profese (např.komentátorky, modelky, herečky, zpěvačky atd.),


Kulturisté tak dnes v posilovnách netvoří více než 1 % návštěvníků, a proto si myslím, že je
načase přestat spojovat automaticky posilovny s touto jedinou sportovní disciplínou. Dříve než budu popisovat výhody posilovacího tréninku pro váš organismus, by nejprve bylo vhodné vyvrátit hlavní zažitý mýtus, se kterým se dnes a denně u svých klientek setkávám:

„Nebudu cvičit s činkami a na strojích, protože nechci, aby ze mě byla nějaká kulturistka!“. Kolikrát jsem již tuto větu slyšel, nepřipadá Vám také povědomá?

A jak je to tedy ve skutečnosti?

Proč se nebát toho, že by se z vás tréninkem v posilovně stala kulturistka? Zaprvé, za svalový objem jsou zodpovědné hlavně mužské pohlavní hormony, pro jednoduchost si uveďme nejznámější – testosteron. Jenže organismus ženy má přirozeně patnáctkrát méně těchto hormonů než organismus muže, proto posilovací trénink u žen formuje spíše svalovou definici a pevnost svalových partií, nežli nárůst svalových objemů.

Pokud Vás teď napadne, že neříkám pravdu, protože jste na vlastní oči viděli v časopisech nebo na internetu fotografie kulturistek s nehezky objemnými svalovými partiemi, vězte, že je to právě tím, že tyto sportovkyně doplňují tyto mužské pohlavní hormony (testosteron a jeho deriváty) nepřirozenou cestou.

Ano, mám na mysli anabolické steroidy až na hladinu „mužských hodnot“, kdy ovšem kromě „mužských“ svalových objemů získávají i další mužské rysy – právě odtud pocházejí anekdoty o vousatých kulturistkách s hlubokým hlasem…

Druhým důvodem, proč se z Vás nestane tréninkem v posilovně kulturistka je fakt, že velmi záleží na stylu, jakým v posilovně budete trénovat. Tak jako zakoupením lyží a výletem s partnerem do Krkonoš se z Vás automaticky nestane závodnice v superobřím slalomu, tak stejně návštěva posilovny z Vás automaticky neudělá vzpěračku.

Je důležité si uvědomit, že k největšímu nárůstu svalů (svalové hypertrofii) dochází posilováním v rozsahu 3 – 5 opakování v sérii s těžkou váhou. Z toho vyplývá, že obecně doporučovaný trénink pro ženu v rozsahu 15 – 20 opakování v sérii má zanedbatelný efekt na nárůst svalových objemů. Ukažme si to na praktickém příkladu.

Nemusíte být odborníkem na danou tématiku, abyste cítili rozdíl při pohledu na jednoho sportovce, který s mohutnými nádechy zvedne z dřepovacího stojanu 200 kg činku na šíji a provede s ní 5 opakování dřepů a na druhou sportovkyni, která na předkopávacím stroji provede s 20 kg závažím 15 – 20 opakování.

Je to skutečně nejen rozdíl vizuální, ale i rozdíl v impulsu svalům pro jejich nárůst. A konečně třetím důvodem je i výživa, ze které se svaly tvoří. Přestože někdy to vypadá, že kulturisté mají své svaly „nafouknuté“, tak opravdu je nemají ze vzduchu, ale jako všichni ostatní lidé na planetě zejména z bílkovin a sacharidů (a pochopitelně z vody).

Aby takových svalových objemů dosáhli, musí denně konzumovat až kilogram masa (!!!), hromady vajec, výjimkou mezi nimi není ani půl kilogramu tvarohu a spousty proteinových koktejlů. K tomu pak opět denně alespoň kilogram rýže nebo těstovin, bezpočet piškotů nebo racio chlebíků a sacharidových koktejlů.

To vše je potřeba k tomu, aby měl vůbec organismus kulturisty dostatek „stavebních cihel“, aby svalové objemy měl z čeho stavět.

Která z vás dívek a žen se však stravuje takovým způsobem?

Takže si vše shrňme ještě jednou ve stručnosti na závěr! Obávat se, že se z vás tréninkem v posilovně stane kulturistka s nehezkým nárůstem svalových objemů, by bylo oprávněné v momentu, kdy byste svaly pro růst objemů stimulovali těžkým tréninkem v rozsahu 3 – 5 opakování s maximálními váhami, vyživovali své svaly kilogramy masa a tucty vajec každý den a ještě tento růst svalových objemů urychlovali užíváním nedovolených anabolických steroidů.
Že ani jeden z těchto třech aspektů běžně neděláte? Proč se pak tedy tréninku v posilovně
obávat?

Kdyby to bylo tak jednoduché, jak si mnoho z vás představuje, byl by kulturista každý, kdo sáhne na činku, ale jak sami víte, to se ve fitcentrech neděje.


Zdroj: Viviente.cz

publikováno: 13.09.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig