Pracovat usilovně bez dechu se nevyplatí

Protažení v kanceláři

Kdy naposledy jste se při práci na počítači přistihli při přemýšlení, kolik toho ještě musíte zvládnout? A jak usilovně a bez dechu budete muset pracovat, abyste všechno včas odevzdali? A už předem jste z toho zcela vyřízení?

Práce u počítače nutí sedět po dlouhou dobu ve strnulé poloze. Neopřete-li se při práci, velmi brzy se vám nahrbí záda. Díváte-li se upřeně na monitor, postupně si unavíte oči a hůře vidíte na práci. Třeba i kvůli lepšímu vidění pak vysunete hlavu bradou dopředu a zalomíte krk v šíji. Když si při psaní na klávesnici nepodepřete lokty o opěrky, povolí se vám ramena vpřed a sevřou se k sobě. A pokud jste hodně zabraní do práce, nezbyde vám už ani prostor ani čas na pravidelný dech.

A právě to je problém. Méně kyslíku do tkání hlavy i očí, méně kyslíku mozkovým buňkám i svalovým vláknům, téměř nehybný hrudník při nadechování a vydechování – to vše už může významně snížit pozornost i soustředění na práci. A tělo bez pohybu navíc bolí!

Nemusíte vymýšlet nic složitého, abyste se při práci zase cítili lépe – hluboké dýchání vás opravdu rozhýbe! Když vás začnou pálit oči, rozostří se vám před očima čtený text, když vás bude obtěžovat bolestivý krk či bedra, když vám začne třeštit hlava a uvnitř vzrůstat napětí a stres, zkuste na chvíli přerušit práci. Dojděte se napít vody, otevřete okno a vyvětrejte si. Pak si sedněte, protáhněte se, založte si ruce třeba za hlavu a opřete se o opěradlo. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Sledujte svůj dech, nechte si nádechem roztáhnout hrudník, jako když nafukujete velký míč. A vnímejte odtékání napětí a příjemné uvolnění ramen, krku a beder během výdechu.

Účinná a přitom velmi jednoduchá cvičení na židli u počítače najdete na: www.cvikyprozdravi.cz. Každý cvik je animován, uvidíte zde i správné dýchání při cvičení. Najdete zde také celý cvičební program pro zlepšení dýchání. Pro připomenutí cvičení je zde program Budík. Upozorní vás na cvičení, a to jen tak často, jak si jej sami nastavíte.

publikováno: 03.09.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig