Při windsurfingu pozor na hlavu!

Zranění ramen a otřes mozku jsou nejčastější zranění surfařů. Windsurfing je podle sportovního traumatologa Vladimíra Luptáka nebezpečný hlavně pro začátečníky.

„Nejčastěji máme pacienty se zraněnými rameny. Při náhlém trhnutí plachty, pokud jezdí bez trapézu, což je pomocný fixační prostředek, který se používá k tomu, aby se síla plachty přenášela i na spodní polovinu těla. Jinak se síla plachty přenáší jen přes pletenec ramenní a tam dochází k poranění rotační manžety. To je velká skupina svalů, která hýbe ramenem do všech stran a koordinuje pohyb.“ 

 K závažnějším poranění ale dochází, pokud člověk přepadne přes plachtu a narazí hlavou o stěžeň nebo plovák. Surfař v tomto případě může ztratit na chvíli vědomí a hrozí nebezpečí utonutí. „Proto je dobré surfovat tam, kde je více lidí na vodě nebo minimálně ve dvojici, aby se jezdci kontrolovali, kdyby došlo k nějakému nekontrolovanému pádu,“ dodal.

 Začátečníci by si měli dát pozor i při stále oblíbenějším kitesurfingu, kdy jezdce na prkně tahá takzvaný „kite“. „Když to někdo umí, vypadá to fantasticky, je to adrenalinový sport, ale na druhé straně tam je i kombinace výskoku a pádu na vodu. Když dopadnete na vodní hladinu, je to jako byste dopadli na beton,“ doplnil Lupták.

publikováno: 30.08.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig