R.Federer - Další impozantní rok

Dalo by se říci vše zůstává při starém. Tenisovým statistikám vévodí už čtvrtým rokem stále stejné jméno – Roger Federer. Profesionální tenisový kolotoč se na několik týdnů zastaví, hráči si vyberou pár dnů dovolenou a potom se s vervou pustí do přípravy na rok 2008.


V letošním roce Federer odehrál 16 turnajů se statistikou 65 vítězství a 8 porážek. Z pěti nejdůležitějších titulů získal čtyři. V lednu zvítězil na Australian Open, začátkem léta nestačil ve finále antukového Roland Garros na R.Nadala a porážku mu oplatil na své oblíbené londýnské trávě ve Wimbledonu. Letošní grandslamovou sbírku završil začátkem září titulem na US Open. Třešničkou na dortu vydařené sezóny je obhajoba včera skončivšího Masters pro 8 nejlépe postavených hráčů žebříčku ATP Race.

Jen pět hráčů letos si mohlo po zápase s Federerem vychutnat jeho gratulaci k vítězství. V březnu si vybral dvakrát slabší chvilku proti Argentinci Caňasovi, překvapivě na rychlém povrchu. Antuková sezóna přinesla snad největší letošní „úlet“ Federera, a to porážku ve druhém kole v Římě od Itala Volandriho. Na druhé straně v Hamburku ochutnal vítězství proti králi antuky R.Nadalovi na jeho oblíbeném povrchu. Na Rolland Garros však na Španěla už ve finále nestačil. N.Djokovič je čtvrtým hráčem, který se může letos chlubit cenným skalpem, o to cennějším, že jej získal ve finále na turnaji v Kanadě. Poslední letošní porážku Federerovi nadělil v minulém týdnu Chilan Gonzáles v prvním utkání skupiny závěrečného Masters. Tuto porážku mohl Federer odčinit v dalších zápasech, což beze zbytku učinil celkovým vítězstvím bez ztráty sady.

Stabilita formy v průběhu celého roku Federera je ojedinělá. Vzpomínám si na sběratele titulů I.Lendla, který vždy tvrdil, že pro něj jsou důležité výsledky na čtyřech Grand slamech a Masters, ostatní považuje za trénink. Stejně tak Federer jistě velice pečlivě plánuje svůj kalendář, tak aby byl optimálně připraven na důležité vrcholy. Jak se mu to letos podařilo jsem zmínil na začátku článku. Federer získal z pěti nejdůležitějších titulů čtyři a jednu finálovou účast (Rolland Garros).

Antuková Paříž zůstává pro Federera stále velkou výzvou v nadcházející sezóně 2008.
Jaké jsou šance R.Federera vyhrát antukovou Paříž ZDE.
publikováno: 09.10.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig