Sauna - nejlepší způsob pro regeneraci i nakopnutí imunity

Pravidelné saunování představuje velmi účinný prostředek, jak příznivě ovlivnit fungování celého organizmu a zvýšit jeho imunitu. Věděli jste ale, že je jednou z oblíbených metod sportovců, jak stimulovat regeneraci?

Sauna, saunování

Sauna, je zdravá, prospěšná a navíc je to skvělý odpočinek. Dokonce i lékaři ji doporučují navštívit i vícekrát týdně. Pojďme si ale společně říct pár faktů, proč tam opravdu zamířit, nebo proč si rovnou pořídit saunu domů. I taková domácí sauna totiž dnes vyjde poměrně levně, a pokud se relaxace v sauně stane vaším pravidelným rituálem, rozhodně se vyplatí.

Základní pravidla saunování

Před saunováním se důkladně omyjte teplou vodou.
Saunujeme se nazí. Saunování v plavkách se nedoporučuje, neboť vznikající pot odplavující toxiny z těla nemá možnost volně stéci. Může následně dojít k alergické reakci kůže v místech pokrytou látkou. Do sauny si s sebou bereme alespoň 2 ručníky. Jeden na sezení v potírně a druhý na otření po saunování.

Nejlepší poloha pro pobyt v potní místnosti je pozice v leže, případně v sedě tak, abychom nohy měli na stejné lavici, na které sedíme, to znamená přibližně ve stejné výšce, jako sedíme.

Pokud vás začnou pálit boltce uší, špička nosu, lícní kosti, bradavky, konečky prstů nebo se vám bude špatně dýchat, je nejvyšší čas potní místnost opustit nebo se přemístit na nižší lavici.

Před vstupem do ochlazovacího bazénku by mělo být samozřejmostí osprchovat se teplou vodou, jinak přeneseme veškeré vypocené „nečistoty“ do ochlazovací lázně a obšťastníme jimi všechny, kteří přijdou po nás.

 

Důležitou součásti je doplňování tekutin. Buď čistou vodou nebo neslazenou minerálkou. Nedoporučujeme během pocení ani po ukončení saunování požívat alkoholické nápoje. Alkohol má pro organismus účinky dehydratační.

Vliv saunování na lidský organizmus

Pobyt v teple zvyšuje výkon srdce, čímž se více prokrvují vnitřní orgány, svaly i kůže. Pocením se z těla navíc odplavují škodlivé látky. Výsledkem pak je prevence proti nachlazení i alergiím, zmírnění revmatické bolesti nebo lepší regenerace zánětů šlach a úrazů. V různých magazínech se můžete dočíst také o účincích proti celulitidě nebo omlazení pleti, to je třeba brát s rezervou. Ale pravdou je, že lepší prokrvení skutečně může zpomalovat stárnutí buněk a podporovat tvorbu nových.

Sauna slouží jako vhodný trénink k posilování cévního systému, střídáním horka a chladu nutíme sliznice horních cest dýchacích přizpůsobovat se tepelným výkyvům, mohutným prokrvováním zlepšujeme jejích výživu a přívod obranných látek. Výsledkem je pak celková otužilost a odolnost proti infekcím. Proto je vhodné saunovat i děti, a to už od raného věku.

 

Teplotní šok - posílí vaši imunitu

Teplotní změna, kdy prohřátí rychle vystřídá chlad, který otužuje organizmus, povzbuzuje krevní oběh a stimuluje vaši imunitu.  Pro nezasvěcené je sprcha nebo vědro s ledovou vodou něco, čemu by se měli raději vyhnout, ale uvidíte, že pro prohřátý organismus je to nejen potřebné, ale nakonec i příjemné.

Pro regenerační účely doporučujeme teplotu vzduchu v potírně 80 až 100°C při relativní vlhkosti 8 až 12%. Vyšší teplota je pro regenerační účely nevhodná.

Trénink, sauna, odpočinek

Pro mnoho sportovců je sauna samozřejmostí a dobře vědí proč. I amatérští sportovní nadšenci by občas měli využít její prokázané účinky na regeneraci.

Jako regenerační prostředek má sauna největší význam v období celkové únavy sportovce, spojené se zvýšeným napětím svalů a zvýšenou duševní tenzí.

V závodním období není vhodné zařazovat saunu více jak 1x týdně. V přípravném období lze saunování zařadit až 3x týdně.

V přechodném období se sauna většinou zařazuje 2x týdně. Nejvhodnější zařazení je v ten den, kdy v jednotlivých mikrocyklech je zařazena méně intenzivní nebo žádná tělesná zátěž. Saunování je nejvíce vhodné 2 hodiny po večeři, aby potom mohl následovat spánek.

Shrnutí závěrem:

  • Hodinu až dvě před saunováním příliš nejezte.
  • Dýchejte nosem. Pokud vás horký vzduch pálí, doporučujeme dát si před nos dlaň.
  • Neopakujte střídání chladu a horka příliš často. Ideální je do čtyř opakování za návštěvu.
  • Vhodná doba pobytu v saunovacím zařízení je pro děti 5 – 8 minut a pro dospělé by neměla přesáhnout 15 minut.
  • Po návštěvě sauny nezapomeňte dostatečně doplnit tekutiny!
publikováno: 15.06.2017   napsal/a: Mgr. Jan Taussig