Smrt v přípravě na olympiádu

Vrcholový sport si vybral další krutou daň. V přípravě na olympiádu v Pekingu náhle zemřel při tréninku dvojnásobný olympijský vítěz Győrgy Kolonics.

Jeden z aspirantů na cenný kov na blížících se olympijských hrách byl v plné přípravě na vrchol sezóny společně se svým partnerem z deblkanoe Győrgym Kozmannem, když mu při ranním tréninku selhalo srdce. Vše se odehrálo velice rychle, závodníkovi se udělalo náhle nevolno, musel se opřít o doprovodnou loď a krátce na to upadl do bezvědomí. Ani bezprostřední resuscitace nebyla úspěšná.

Győrgy Kolonics patřil mezi legendy Maďarského sportu. Na olympijských hrách 1996 v Atlantě získal zlatou medaili v C2 na 500 metrů, za čtyři roky v Sydney na stejně dlouhé trati dominoval mezi singlkanoisty. Zejména olympijský závod na královské pětistovce ze Sydney patří mezi jeho památná vítězství. Kolonics tenkrát porazil v neskutečném protivětru nejen obhájce zlata z předchozí olympiády v Atlantě, našeho Martina Doktora, ale i obrovitého Slava Kňazovického ze Slovenska, který (i díky své maximálce v benchpressu 240 kg) v závodě dlouho vedl. Kolonics měl na kontě navíc patnáct titulů mistra světa a třikrát triumfoval na kontinentálním šampionátu, v Pekingu se měl zúčastnit své páté olympiády.

Kolonicsova tragédie jen rozšiřuje řady úmrtí špičkových sportovců na vrcholu sil, zdánlivě bez důvodu. Lze jen spekulovat o důvodu jeho úmrtí, mohlo se jednat o předčasnou aterosklerózu, ale i o do té doby nepoznanou vrozenou nemoc srdce.

Více se o příčinách náhlých úmrtí ve sportu dočtete ve speciální rubrice.

publikováno: 16.07.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig