Sport dříve narozených

Závodně sportovat po padesátce či později? Proč ne. Sport může být novým smyslem života po skončení pracovní kariéry. A co víc? Je cennou devizou pro zdraví a pomáhá znovu získat či udržet pěknou postavu.

Sport ve stáří

Znáte to. Chcete se hýbat pro zdraví, začnete… a nevydržíte. Dáte si novoroční předsevzetí nebo vás do tepláků pošle varovný prst doktora. Pokud nezačalo protestovat tělo, odešla motivace. Vrátíte –li se ke sportu z mládí, mohou vás zaskočit hodně slabé výsledky, i když jste s nimi vzhledem k věku v duchu počítali. Avšak i zde platí – co se v mládí naučíš…nedejte se odradit.

Běhat? Jsem přece už starší paní…

Ještě v minulém století byl u nás starší člověk, vyznávající dynamičtější pohyb než procházky nebo hlemýždí jízdu na kole, považován okolím za podivína. Zejména pro ženy skončily sportovní aktivity nejpozději s narozením dětí, zatímco jejich protějšky vcelku bez problémů trénují a závodí až do vysokého věku a sdružují se do nejrůznějších organizací.

Mnoho lidí má obavy po letech opět vyběhnout, aby nebyli „za exoty“. První atletky-veteránky vybíhaly na svůj trénink až po setmění, aby se s nikým nemusely potkat. To už dnes ale vůbec nemusí.

Závody v čemkoli mohou být skvělou motivací. Nejde o výkony a medaile, ale o zdravé měření sil s kamarády i s časem. Že nezapadnete do party? Bez obav. Při sportu k sobě mají lidé mnohem blíž.

A jak (znovu) začít?

Máte-li známého, který každý víkend mizí někam na závody, bude to váš nejlepší rádce. Přijďte mu několikrát zafandit, trénujte mezitím sami a později to zkuste. Možná budete příjemně překvapeni.

Nenajde-li se žádný guru, zkuste sportovat se svými dětmi nebo se v okolí podívejte po nějakém sportovním oddíle. Zasurfujte po internetu a vyhledejte si výsledky jakéhokoli závodu. Pokud usoudíte, že byste se neztratili, jděte do toho. Třeba to dotáhnete ještě na olympiádu!

Pozor, důležité!

Zejména zpočátku to s počátečním nadšením nepřežeňte. Pohyb pro zdraví nesmí bolet a nemusíte při něm funět. Hlídejte si tepovou frekvenci – nebo takové tempo, při němž si můžete bez zadýchání povídat.

Nezapomeňte na prohlídku!

Pokud je vám více než 35 a nikdy jste nesportovali nebo je to už hodně dávno, nechte si nejdříve udělat zátěžové testy. Kardiovaskulární nemoci nechodí po horách, ale po lidech a na EKG se mohou případné změny projevit (a odhalit) právě v zátěži. Na prohlídky choďte pravidelně, nejlépe jednou ročně.

S autem také musíte jezdit na technickou. Prohlídka u sportovního lékaře není hrazená z pojištění, konzultace s ním však za to stojí. Nebude vás odrazovat od sportu tak, jako by mohl „obvoďák“, který často nemá přímé zkušenosti s fyziologií těla v zátěži. Naopak vám poradí, jaké sporty a v jaké intenzitě si můžete dovolit.

 Užitečná adresa o běhání: Behej.com

publikováno: 19.11.2012   napsal/a: MUDr. Vanda Kadeřábková-Březinová