Štěpánek nadchl na US Open

Nic nestárne tak rychle jako včerejší noviny a stejné lze říci o sportovních výsledcích. Utkání a těsná prohra R.Štěpánka s favorizovaným N.Djokovičem v pětisetové nervy drásající bitvě, ve které nechyběla ani „klaunská“ vystoupení obou aktérů bude dozajista patřit k mým nejlepším zážitkům z letošního US Open.
Velmi často na těchto stránkách diskutujeme téma talentu ve sportu a jeho mnohé souvislosti. Tenisovou dráhu R.Štěpánka sleduji od jeho12 let. Vždy patřil k nadějným, ale nikdy ne k nejlepším. Vždy měl kolem sebe hráče o kterých si zasvěcení (včetně mne) mysleli, že to mohou dotáhnout dále, že mají větší potenciál pro světový tenis.
Jak jsme se všichni mýlili, dokazuje Radkova tenisová dráha, která přinesla ovoce mnohem později, než je obvyklé, až kolem jeho 23 let.
Co bylo příčinou, že se Radek dokázal prosadit, zatím co mnozí jeho talentovanější vrstevníci se zastavili na půli cesty nebo již ukončili kariéru? Sám nad tím občas dumám a napadá mi pár vysvětlení.

Radek vždy oplýval „zdravou“ drzostí, která mnohé někdy iritovala, ale k němu jaksi patřila a byla mu vlastní.

Dokázal se obklopit lidmi, kteří jeho kariéře jednoznačně pomohli a nelitoval peněz takto investovaných. Dokázal si spočítat, že chce li hodně brát musí také něco dát.

Pracovitost. Radek po celou kariéru pracuje na posílení svých zbraní a odstraňování nedostatků. V utkání s Djokovičem jsem s otevřenými ústy sledoval, kam se poděla Radkova Achillova pata a tou byl forhend. Před pár lety jej přes tuto slabinu doslova smetl z kurtu na pražském Challengeru jeho dlouholetý tréninkový partner S.Doseděl.

Má tenis opravdu rád. Před několika týdny jsem s ním po tréninku hovořil v jednom pražském klubu a to se zrovna nacházel po zranění na nelichotivém 130 místě žebříčku ATP. Potkali jsme se v šatně, kde jsem mu položil velmi netaktní otázku. Jak to jde a jak ho to baví, když byl ještě před nedávnem okolo top 10?
Přiznám se, znám české hráče, čekal jsem tedy sérii stížností na smůlu a tak dále. Radek se naopak zdál v pohodě a tvrdil mi, že tenis ho baví jak nikdy a těší se na další turnaje.
Chuť do tenisu, snaha bavit diváky i sebe i při vypjatých stavech jsme ostatně mohli sledovat právě v utkání s Djokovičem. Přejme si jen, aby mu forma i optimizmus vydržely i v nadcházející baráži Davis Cupu proti Švýcarsku.

publikováno: 26.08.2007   napsal/a: Mgr. Jan Taussig