Tenista Novak Djokovič potřebuje zesílit!

Novak Djokovič by se rád vyhnul nelichotivému primátu, jež mu přisoudili jeho soupeři. Bývá označován jako „král timeoutů“, čili přestávek na ošetření, které si bere ve většině vyrovnaných zápasů. Přestávku na ošetření si hráči vybírají převážně kvůli zranění, mnohdy ji ale využívají jako taktickou pauzu, když jsou unaveni nebo když chtějí přibrzdit „rozjetého“ soupeře. Do svědomí hráčů nikdo nevidí, ale zrušit pravidlo o ošetření by byl krok zpět, o kterém zatím tenisoví funkcionáři naštěstí neuvažují.
Diskusi na toto téma rozvířil Američan Andy Roddick po prohře s Djokovičem na letošním US Open, když ho na tiskové konferenci obvinil ze zneužívání přestávek. Ten obvinění pochopitelně striktně odmítl.
Pojďme se na celou problematiku podívat z jiného úhlu. Ve sportovní publikaci Peak Performance nedávno autoři provedli srovnání fyzických parametrů prvních čtyř hráčů na světovém žebříčku ATP. Rafaela Nadala, Rogera Fedrera, Novaka Djokoviče a Andy Murryho. Z této čtveřice dopadl nejhůře právě Djokovič.
Sezóna 2008 (i když ještě není u konce) začala pro Djokoviče velmi slibně vítězstvím na prvním grandslamu Australian Open. V průběhu sezóny se pak Djokovič začal výsledkově poněkud vytrácet, namísto očekávaného útoku na první místo žebříčku ATP, přišly překvapivé porážky. Hledají se příčiny, proč tomu tak bylo.
Nepříjemná, drobná zranění a malá schopnost regenerovat po těžkých utkáních ukazuje na nedostatečnou fyzickou připravenost Djokoviče vydržet dlouhou a náročnou sezónu. Hráči na jeho úrovni, nemusí hrát týden co týden turnaj, stačí aby se kvalitně připravili na menší množství těch největších turnajů a byli schopni absolvovat 4 dvoutýdenní grandslamy, které prověří jejich fyzickou i mentální připravenost nejvíce.
Zdá se, že Djokovič to pochopil, zlepšení fyzické kondice je pro něho pro nadcházející sezónu prioritou a možná se tím i zbaví nálepky „král timeoutů“.

publikováno: 16.10.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig