Tři roky na moři

Pětapadesátiletý Reid Stowe je veteránem dálkových plaveb. Jeho třiadvacetiletá přítelkyně Soanya Ahmadová zatím neplula dál, než po řece Hudson. Přesto s ním v sobotu vyrazila na plavbu, která má trvat nejméně tisíc dní a třikrát je zavést kolem Země - aniž během té doby zakotví v nějakém přístavu, aby doplnili zásoby nebo se prošli po pevné zemi, píše agentura AP.

Příbytkem i dopravním prostředkem jim na plavbě, která má trvat téměř tři roky, bude 70 stop (cca 21 metrů) dlouhý dvojstěžník Schooner Anne. "Bude to moje první plavba v životě, tedy když nepočítám projížďky po proudu a proti proudu řeky Hudson," svěřila se novinářům Ahmadová, kterou v New Yorku vychovali imigranti z Guyany. "Neměla jsem nikdy mořskou nemoc - zatím," dodala s pousmáním. První zkušenost s touto nemocí mořeplavců může zažít už brzy - třeba až jejich jachta bude obeplouvat jihoamerický Mys Horn, oblast nechvalně proslulou vysokými vlnami a ledovými krami.

Pokud Stowe a Ahmadová uspějí, překoná jejich pobyt mimo pevnou zemi 657 dní, které na moři strávil Australan Jon Sanders, který třikrát obeplul Zemi v letech 1986 až 1988. Stowe naplánoval trasu, která je nejprve zavede do severního Atlantiku, aby využili větrů a mořských proudů, a pak zamíří jižně od rovníku k Mysu Horn.

Zásoby od rýže a fazolí až po kečup, těstoviny, pesto, olivy, čokoládu, koření a zhruba sto kilogramů sýru parmezán jsou napěchovány v každém koutku lodi. Čerstvou zeleninu má nahradit salát, jehož výhonky klíčí v pěstitelských krabicích. Čerstvé maso mají dodat ryby lovené přímo z moře a k pití poslouží jednak dešťová voda, ale také mořská upravená s pomocí odsolovacího zařízení.

Kromě potravin je na palubě i sto beden dřeva do starožitných francouzských kamen, a samozřejmě palivo pro motor jachty, stejně jako důkladně vybavená lékárnička. Oba se před plavbou naučili, jak vyčistit a zašít tržné rány a zafixovat zlomeniny. Elektřinu pro satelitní komunikaci a navigační systém budou poskytovat solární panely. Na lodi je i malá knihovna vybavená příručkami o józe, meditaci a duchovnu, knihy o umění a historii, stejně jako sebrané spisy Josepha Conrada a Hermana Melvilleho včetně Bílé velryby.

publikováno: 02.05.2007   napsal/a: Mgr. Jan Taussig