Uplať a panuj

Korupce. Slovo, které dnes slýcháme skoro ze všech stran. Člověk aby se pomalu bál zapnout si televizi, pustit rádio, nebo otevřít noviny: osoba X je podezřelá z přijeti úplatku, firma Y vyhrála statni zakázku za několik milionů korun bez výběrového řízení, a tak dále.

Že sport zůstane ostrůvkem čistoty mezi kalnými vodami okolní společnosti by si snad myslel jen nenapravitelný snílek. A události několika posledních let by mu dozajista otevřely oči. V první české fotbalové lize dostal Ivan Horník za ovlivňováni rozhodčích pokutu 900,000 korun a zákaz činnosti na 10 let.

V Itálii byl Juventus Turín za prokázanou korupci přeřazen do Série B a další týmy začínaly Sérii A s odečtenými body. V USA je basketbalový rozhodčí Tim Donaghy podezříván ze sázení na zápasy, které sám řídil, a je v současnosti vyšetřován FBI. Proč korupce prosákla i do této oblasti lidské činnosti, ve které by měl souboj podle pravidel být samozřejmostí? A co ono coubertenovské: není důležité vyhrát, ale zúčastnit se? Odpověď je nasnadě: v éře profesionalizace sportu je zajisté důležité zúčastnit se, ale především vyhrát.

Často za každou cenu. Důvodů je cela řada: od tlaku sponzorů, toužících po skvělých výsledcích, až po hamižnost a morální pokleslost sudích, kteří si chtějí bokem přivydělat. Jak ale očistit sport od korupce a dostat se pryč z labyrintu úplatků? Nepůjde to přes noc, a bude zapotřebí krátkodobých i dlouhodobých opatření.

Mezi ty krátkodobé bych zařadil například provokatéry, nasazené jednotlivými sportovními asociacemi mezi rozhodči a funkcionáře. Provokatéři by nabízeli úplatky, a osoby, které by úplatek přijaly, by byly hned souzeny a trestány. Dále by bylo třeba, aby se sponzoři zamysleli, do kterých odvětví vkládají své prostředky (zda například chtějí spojit své jméno s první fotbalovou ligou), a vyvíjeli tlak na dotažení všech současných kauz. Samozřejmostí by pak měly být přísné tresty pro osoby, kterým byla korupce prokázána.

Boj s korupci je však bojem nikdy nekončícím. Tady přichází na řadu výchova a změna klimatu v celé společnosti. Těžko trestat korupci ve společnosti, ve které je flaška pro doktora za účinnější léky normou. Nezbývá tedy než doufat, že nadcházející generace sportovců a funkcionářů přijme za své, že zvítězit by měl vždy ten lepši. A že ten lepši se automaticky nerovná tomu bohatšímu.

publikováno: 02.06.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig