US Open 2008 – vše při starém?

Vítězové posledního letošního grandslamu jsou známi a jako by se vrátil čas o několik let zpět, kdy Roger Federer začínal kralovat a v ženském tenise dominovaly sestry Williamsovy. Kromě slavných vítězů, také závěrečná kola ženské a mužské kategorie nabídla staronová i nová jména.
Mezi ženami po odchodu dominantní Justine Henin zřejmě nastává období rychlého střídání na pozici světové jedničky. Nikdo z nové nastupující generace hráček mezi něž byla ještě nedávno pasována i naše Nikola Vaidišová si o první místo neřekl, tak ho všem „vyfoukla“ zkušená Serena Villiams. Jak je těžké ocitnout se na pozici světové jedničky, kdy vás zbytek pole nahání jako lovnou zvěř si několik týdnů „vychutnala“ Srbka Ana Ivanovič. Po dosažení první příčky se dostala do herní krize, jejíž vrcholem byla porážka od kvalifikantky Julie Coin už ve druhém kole. Jelena Jankovič potvrdila svou účastí ve finále postavení druhé nasazené hráčky, ale její nevyrovnané výkony také naznačily, že ona nejspíš nebude tou, která by atakovala pozici světové jedničky. Darina Safina postupem do semifinále jen potvrdila vzrůstající výkonnost v letošní sezóně.
Z našich hráček se do druhého kola probojovaly pouze Iveta Benešová a Nikol Vaidišová, ostatní naše zástupkyně „nepřežily“ první kolo.
Mužský turnaj
přinesl letos více vzrušení, ukázal, že dominance tří prvních hráčů (Nadal, Federer, Djokovič) nad zbytkem světa je více než přesvědčivá. Mezi posledních osm hráčů pronikli pouze tři, kteří tam „papírově“ neměli být. Dva z nich lze označit jako překvapení. Prvním je Mardy Fish, zkušený hráč, který jen potvrdil, že Američané se na domácí půdě vždy vybičují k dobrým výkonům. Druhým je senzační vystoupení Lucemburčana Gillese Millera, což se dá považovat za jeho těžko opakovatelný životní výkon. Trojici překvapení doplnil dvacetiletý Argentinec Del Potro, valící se na vlně 23 vítězstvích v řadě, jehož zastavil až finalista Andy Murray. Čtvrtfinálová účast mladého Argentince, zase pro zasvěcené takové překvapení nebylo a můžeme jej směle zařadit do skupiny pronásledovatelů prvních třech hráčů.
V semifinále se už potkali jen ti, co tam měli být (Nadal, Federer, Djokovič) a doplnil je Andy Murray. Za této konstelace bylo všeobecně očekáváno finále Nadal – Federer, popřípadě Nadal – Djokovič. Vše bylo nakonec ale úplně jinak.
Rafael Nadal po sérii vítězství na Roland Garros, Wimbledonu a Olympiádě byl považován téměř za neporazitelného. Přesto jeho semifinálová účast je zatím jeho nejlepším výsledkem na US Open. Jeho porážka byla nejspíš částečně zapříčiněna únavou z dlouhé sezóny a z množství těžkých zápasů, zčásti také rychlostí povrchu na US Open a dílem skvělým výkonem, kterým proti němu předvedl Andy Murray.
Roger Federer dosáhl na pátý titul v řadě na US Open, v semifinále přešel přes nebezpečného Djokoviče a ukázal, že se do tenisového důchodu ještě nechystá. Cestu za titulem mu lehce umetl Andy Murray, když mu odklidil z cesty jeho největšího rivala R. Nadala. Jejich finálový souboj by totiž byl už z hlediska bilance vzájemných zápasů pro psychiku Federera náročnější.
Andy Murray totiž „snový“ výkon v semifinále proti Nadalovi, ve finálovém souboji s Federerem nezopakoval. O tom svědčí diametrálně rozdílné zápasové statistiky ze semifinále a finále. Inu první účast ve finále US Open navíc proti čtyřnásobnému vítězi byla nad jeho síly.
Ze šesti našich hráčů sítem prvního kola prošel jen Ivo Minář a o kolo více uhrál Radek Štěpánek, kde jej vyřadil pozdější vítěz. Překvapení bylo vyřazení Tomáše Berdycha od Američana Sama Querreye alespoň do té chvíle, než se mladý Američan prodral až mezi posledních šestnáct hráčů a silně „potrápil“ i R.Nadala.
Jediným výraznějším úspěchem našich na letošním US Open byla finálová účast ve čtyřhře Lukáše Dlouhého.
Smutný pohled již tradičně nabízí soutěže juniorů. V chlapecké kategorii se neobjevil ani jeden náš hráč v hlavní soutěži, mezi juniorkami jsem nalezl jednu zástupkyni – Moniku Tůmovou, která vypadla v prvním roce. Mizérie našeho juniorského tenisu tedy pokračuje a otázkou zůstává, kdo nás bude reprezentovat za pět, deset let.

publikováno: 20.07.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig