Vítěz cyklistické Tour de France přiznal doping

Bývalý slavný dánský cyklista Bjärne Riis dnes oznámil, že během své kariéry v letech 1993 až 1998 dopoval. Současný šéf týmu CSC se tak stal prvním vítězem Tour de France, který přiznal užívání zakázaných látek.

Riis vyhrál nejslavnější závod světa v roce 1996 jako člen německé stáje Telekom, jejíchž šest bývalých členů doping přiznalo v minulých dnech.

"Dopoval jsem, bral jsem EPO. Udělal jsem chyby a chci se za to omluvit," řekl nyní třiačtyřicetiletý Riis na tiskové konferenci, kterou přenášela přímým přenosem televize. Zakázanou a dlouho neodhalitelnou látku EPO si podle svých slov opatřoval sám a sám si ji také aplikoval. "Byla to běžná část mého závodnického života," dodal jeden z bývalých kapitánů týmu Telekom, jehož následovníkem je současný T-Mobile, za který jezdí od loňska i Čech František Raboň.

Na rozdíl od svého někdejšího kolegy Erika Zabela, jenž se během čtvrteční zpovědi o své dopingové minulosti rozplakal, působil Riis klidně a věcně. "Přišel čas vyložit karty na stůl. Můj žlutý trikot je u mě doma v garáži v papírové krabici. Můžete si ho vzít, jestli chcete. Pro mě nic neznamená, já mám své vzpomínky a vím, co jsem pro úspěch musel udělat," řekl Dán na otázku, zda považuje svůj triumf na Tour za znehodnocený.
Riis mohl brát látku EPO dlouho i proto, že mu na rozdíl například od Zabela nezpůsobovala žádné zdravotní problémy. "Jediný efekt byl ten, že jsem jezdil rychleji," prohlásil lakonicky šéf úspěšné stáje CSC.
Lavinu přiznání bývalých členů úspěšné německé stáje spustil v pondělí v televizním pořadu Bernd Dietz, bývalý pomocník Riise i vítěze Tour 1997 Jana Ullricha. Jeden z nejúspěšnějších německých cyklistů všech dob Ullrich se dosud k aféře nevyjádřil a podle svého manažera to ani neplánuje - kariéru ukončil letos v souvislosti s loňskou dopingovou aférou ve Španělsku. Doping během své kariéry popřel.

Den před Riisem se doznal k užívání erythropoietinu, jenž stimuluje tvorbu červených krvinek, dosud "nejprominentnější" hříšník Zabel. Na společné tiskové konferenci se k němu připojil bývalý kolega a současný sportovní šéf T-Mobile Rolf Aldag.

S přiznáními bývalých profesionálních cyklistů se teď doslova roztrhl pytel, chtějí ulehčit svému svědomí nebo je jen otázka času, kdy by se důkazy proti nim stejně dostaly na veřejnost. Cyklistika je nádherný sport, ale v profesionálním podání je podle všeho nemocný.
publikováno: 10.11.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig