Volejbal

Míčová hra volejbal, patří mezi sporty, který je natolik obtížný, že s ním stěží lze začít před dosažením devíti let dítěte. Děti začínají minivolejbalem na zmenšeném hřišti o rozměrech 12×4,5 m a sítí ve výšce 205 cm, přesto je nezbytná dostatečná fyzická vyspělost dětí, aby zvládli požadavky sportu.

Pozdější zahájení speciální přípravy mladých volejbalistů s sebou přináší jednu dobrou zprávu. Většině vydrží láska k tomuto sportu do období přesahující pubertu a nezřídka do dospělosti.
„My se takřka nesetkáváme s předčasným vyhořením volejbalistů, tak jako v mnoha jiných sportech,“ uvádí Tom Pingel, vedoucí juniorského programu USA.
Horší zprávou je fakt, že sportovci vstupující do světa závodního volejbalu musí absolvovat několik let průpravy třeba v jiných sportech. Volejbal je výborný sport pro ty, kteří dozrávají později a zároveň pro ty, kteří rozvíjeli své schopnosti v jiných sportech a nenašli v nich dostatečné zalíbení. „Většina volejbalistů nedosáhne vrcholu výkonnosti před 25 rokem“, podotýká Pingel. Zeptáte li se trenérů na amerických univerzitách zda preferují sportovce se zkušeností z jiných sportů, setkáte se s jednoznačným souhlasem.

publikováno: 02.11.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig