Vysokoškolský tenis v USA

Ruku na srdce. Kolik z vás znalo před začátkem US Open 2006 jméno Benjamin Becker? Řekl bych, že pouze velcí tenisoví nadšenci byli obeznámeni s tím, že na okruhu ATP se již pár měsíců pohybuje mladší jmenovec slavného Borise. Po vítězství ve třetím kole se ale Benjamin tak trochu proti své vůli stal hrdinou: vyřadil totiž Andre Agassiho, pro kterého to byl posledni zapas na profesionálním okruhu.


A co takhle John Isner? Do poloviny června se pohyboval v deváté stovce zebřičku. V sobotu 1.9. se však tento urostlý mladík s dělovým servisem ve třetím kole US Open 2007 postavil Rogeru Federerovi. I když se jejich styly velmi liší – Benjamin se snaží být agresivní od základní čáry, zatímco John postavil svou hru na servisu a přechodu k síti – jedno mají společné: strávili čtyři roky na americké univerzitě, kde se postupně po stránce tenisové, fyzické, ale i psychické zlepšovali. Benjamin navštěvoval Baylor University v Texasu, John chodil na University of Georgia.

Pro někoho může být jejich úspěch překvapením. Ale za posedni tři roky, kdy jsem hrál za Baylor University vysokoškolské soutěže, jsem poznal spoustu velice talentovaných hráčů, kteří se mohou směle měřit s nejlepšími na okruhu ATP. Benjamin i John jsou pouze dalšími z řady tenistů, kteří se po absolvovaní vysoké školy velice rychle adaptovali mezi profesionály. Vždyť vysokou školu v USA navštěvovali hráči jako John McEnroe, Todd Martin, nebo bratři Bryanovi.

Rád bych vám proto v následujících pár příspěvcích přiblížil systém tenisových soutěží na amerických vysokých školách. Možnost skloubit studium na vysoké škole v USA s vrcholovým tenisem je opravdu unikátní a řekl bych, že pro nadějné juniory i jejich rodiče jednou z těch nejlepších.
publikováno: 05.10.2009   napsal/a: Mgr. Jan Taussig