Středozemní dieta recept na dlouhověkost

Ne náhodou jsou dvě z pěti tzv. "Blue Zones", tedy míst s největší koncentrací lidí s délkou dožití nad 100 let v oblasti středomoří, stejně tak další dvě Okinawa (Japonsko) a  Micoya (Kostarika) jsou přímořské. Jedním z faktorů je bezpochyby způsob stravování, není špatné některé věci začlenit i do našeho způsobu života.

Středozemní dieta
Americká organizace U.S. News & World Report známá sestavováním nejrůznějších žebříčků se pokusila sestavit za pomoci panelu zdravotních expertů takový žebříček s cílem zjistit, která dieta je nejzdravější, nejlepší, dlouhodobě udržitelná a nejméně zatěžující. Hodnoceno bylo celkem 41 dietních plánů, posuzováno bylo celkové skóre, jak úspěšně vede taková dieta ke snížení tělesné hmotnosti a dále, jak je zdravá.
Výsledky jsou poměrně zajímavé.
1. Na prvním místě byla vyhodnocena Středozemní dieta (Mediterranean Diet) bohatá na ryby, zdravé tuky, zeleninu, ryby a rybí produkty.
2. Druhá skončila dieta DASH (z anglického Dietary Approaches to Stop Hypertension) vyvinutá původně pro pacienty trpící vysokým krevním tlakem.
3. Na třetím místě skončila flexitariánská dieta (Flexitarian diet), která vznikla jako alternativa k vegetariánství, kdy lidé cíleně omezují příjem masa, ale nezříkají se ho.
4. Další v pořadí byla dieta MIND (z anglického mysl) zaměřená na posílení mozkové činnosti a vyvinutá s cílem bránit snižování mozkových funkcí ve stáří.
5. Pátá skončila dieta Weight Watchers patřící mezi vyvážené redukční diety.
6. Šestá pak Mayo Clinic Diet, kterou však objektivně vzato nelze považovat za příliš zdravou.
7. Další v pořadí byla volumentrická dieta (Volumetric diet), v podstatě dieta strukturovaná podle energetické (kalorické) denzity potravin.
8. Osmá skončila dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) vytvořená Národním ústav zdraví v USA (National Institute of Health’s National Cholesterol Education Program) a zaměřená zejména na snížení příjmu cholesterolu.
9. Na devátém místě skončila nordická dieta (Nordic diet) založená na 10 základních principech zdravého životního stylu a vyvinutá lékaři z univerzity v Kodani.
10. A desítku nejlepších stravovacích plánů uzavírá nízkotuková dieta Ornishova (Ornish diet).

Služby Sportvital

 

Pyramida středomořské starvy

publikováno: 14.01.2022   napsal/a: Mgr. Jan Taussig