Běžte si pro zdraví

O běhání platí totéž, co o chůzi či jiných aerobních pohybových aktivitách. S tím rozdílem, že běhání je náročnější na fyzický fond, zvýšené nároky jsou kladeny na celý pohybový aparát, což jsou obecně faktory velmi zanedbané u osob s nadváhou a obezitou.

Běh, běhání

Na druhou stranu výdej energie je při běhu zákonitě vyšší a také veškeré metabolické pochody v těle se zrychlují, z čehož pramení vyšší účinnost běhání na snižování hmotnosti i zlepšování metabolických parametrů.

Opravdu, lidé, kteří běhají pravidelně delší trasy, mají v krvi vyšší hladiny (¨hodného¨) HDL cholesterolu, nižší hladiny škodlivých triacylglycerolů (triglyceridů, dalšího typu krevních tuků), o celých 50% nižší riziko vysokého krevního tlaku a o 50% nižší potřebu léků na snižování krevního tlaku a cholesterolu. Běhání je také až o třetinu účinnější pohybovou aktivitou, co se týká vlivu na snižování obsahu tuků v těle ve srovnání s cyklistikou a plaváním. Při běhání také spálíte více kalorií než například při chůzi.

Ačkoli teoreticky na uběhnutí nebo ujití 5 kilometrů byste měli spotřebovat stejné množství energie (při chůzi by Vám to přirozeně trvalo déle), je pravdou, že běh je energeticky podstatně náročnější (zejména v důsledku odlišné mechaniky pohybu při chůzi a běhu) a na uběhnutí stejné vzdálenosti spotřebujete zhruba o třetinu více energie, než pokud stejnou vzdálenost urazíte pěšky.

Protože často nejde začít rovnou s pravidelným běháním, lze doporučit nejprve snazší pohybové aktivity, jako je například rychlá chůze, severská chůze nebo projížďky na kole a postupně se odhodlat k zařazování krátkého běhu, kterým proložíte chůzi. Sami uvidíte, jak rychle se Vám začne zlepšovat kondice.

publikováno: 02.07.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig