Čtyři schody k vrcholu

Jste přesvědčeni o tom, že máte doma sportovně nadané dítě a máte mnoho nejasností?

Měli byste k němu přistupovat jinak, než k ostatním sourozencům?Sportvital-talent

Máte vybrat jeden, nebo více sportů?

Kdy je vhodné specializovat se na konkrétní sport?

Jak vybrat trenéra?

Předkládám vám souhrn zkušeností 120 rodičů a trenérů, z okolí úspěšných sportovců, tak jak byly publikovány v odborné literatuře. Za všechny jmenuji (Dr. Jean Coté Queen´s University Ontario, B.S. Bloom, Nick Saviano, J.C. Hellstedt) a další .

Jaké jsou etapy sportovní přípravy?
Rozlišujeme 4 etapy vývoje sportovního talentu zejména z hlediska rodičů.

1. Období výběru sportu (Sampling Years)

6-13 let bývá uváděna jako první etapa sportovní přípravy s hlavním cílem zábavnou formou přivést děti k pohybovým aktivitám. Rodiče ! Umožněte svým dětem co nejširší výběr pohybových aktivit. Všechny děti z výše zmíněné studie se zpočátku zabývaly více než jedním sportem. Ve všech rodinách dostali sourozenci zpočátku stejné příležitosti a pro ty nadané to byl impuls najít si svůj sport a tam zvýšit úsilí.

2. Období specializace (Specializing Years)

Mezi 13 – 15 lety chcete li být dobří je nejvyšší čas zaměřit se na jeden sport. Příprava by stále ještě měla mít převážně zábavnou formu, ale trénink je více zaměřen na osvojení speciálních dovedností. Zvyšuje se časová náročnost tréninků a soutěží. Rodiče by měli nalézt rovnováhu mezi studiem a sportem. Většina oslovených rodin kladla důraz na dobré studijní výsledky, více než na sportovní úspěchy. Dále se ale shodují v tom, že nároky na časové možnosti a finanční zatížení rodinného rozpočtu se zvyšuje. Snažili se vytvářet dětem takové podmínky, aby se mohli soustředit pouze na sport a školu a sami hledali další možnosti podpory svých dětí. Jde zejména o zajištění co nejkvalitnější sportovní přípravy, hledání sponzora atd. Starší sourozenci se obvykle spolupodíleli na vytváření podmínek pro nadějného sportovce.

3. Období investování do budoucí kariéry (Investment Years)

Od 15 let začíná období, kdy se podle mínění většiny expertů „láme chléb“. Je to obvykle rozhodující věk, který napoví, zda kariéra půjde nahoru k vrcholovému (profesionální) sportu nebo zůstane na výkonnostní úrovni. Pro rodiče je to velmi složité rozhodování, zda absolvovat stovky tréninků, soutěží, obětovat veškerý volný čas, dovolené a mnoho peněz do kariéry svého potomka. V tomto období se rodiče musí věnovat více sportovním aktivitám svého nadaného potomka a měli by správně vyvažovat vztah k ostatním sourozencům, kterým nemohou věnovat stejně času. Stává se často, že sourozenci žárlí na svého bratra (sestru) a zhoršují se tím vztahy v rodině.

4. Období vrcholné výkonnosti
(Perfection Years)
Až po dosažení plnoletosti (18+), dosahují sportovci vrcholu své výkonnosti. Jsou samozřejmě výjimky, zejména v ženském sportu, ale pro sportovní dlouhověkost je vhodnější nepřeskakovat vývojové stupně. Rodiče se již většinou přesouvají do role diváků a nejbližších fandů. Hlavní zodpovědnost za svůj další osud už sportovci přebírají sami.

Dále Vybrat jeden nebo více sportů.

publikováno: 10.10.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig