Doplňte správné palivo!

Starší vyznavači sportu by nikdy neměli podceňovat pitný režim, protože citlivost na pocity žízně je u nich snížená.

Pitný režim

Jejich pitný režim by měl být založen na vodě, čaji a po fyzické aktivitě na tzv. sportovních nápojích, doplňujících do těla sacharidy a ionty.

Vstřebatelnot bílkovin se ve vyšším věku už snižuje, proto se nedoporučuje konzumovat více zdrojů bílkovin než cca 20 % z celkového energetického příjmu živin.

Z potravních doplňků se starším sportovcům doporučuje zejména kyselina listová v kombinaci s vitaminem B12, které často ve stravě starších osob chybějí. Tato kombinace podporuje svalovou aktivitu, regeneraci tkání a omezuje únavu.

 

Veteráni by si měli nechat u lékaře zkontrolovat aktivitu hormonů štítné žlázy, která zásadním způsobem ovlivňuje jejich metabolismus, který s věkem přirozeně klesá, a dále hladinu železa v krvi, která zásadním způsobem ovlivňuje okysličení sportem zatěžovaných tkání.

Látkovou výměnu u straších sportovců podporují tzv. probiotika (bakterie stimulující aktivitu střevní mikroflóry) a stimulanty ze skupiny xanthinů jako kofein a guaranin, pokud sportovec netrpí nějakými srdečními problémy.

Nejen starší sportovci často hovořívají o překvapivých stimulačních účincích koenzymu Q10, který zvyšuje jejich vitalitu (mnohdy až jako dopink), a extraktu z ginkgo biloba, který zlepšuje prokrvení, paměť a koordinaci.

Celoročně se vyplatí stimulovat imunitní soustavu, nejlépe antioxidační kombinací selenu (je též antikarcinogenní) a zinku (prospívá těž pleti). Veteráni by neměli ani zapomínat na kloubní výživu - preparáty na základě želatiny a tzv. chrupavkotvorných sulfátů by měly být v průběhu roku pravidelně střídány.

publikováno: 18.11.2012   napsal/a: MUDr. Vanda Kadeřábková-Březinová