Důležité zásady při cvičení jógy

Mezi jógou a ostatními pohybovými aktivitami včetně sportu je jeden velmi podstatný rozdíl. Jóga je nesoutěžní aktivita jejímž cílem není dosahování výkonů, ale prostřednictvím tělesných cvičení dosáhnout příjemných vjemů. Jedná se o pomalé, nešvihové, vědomím řízené a Jógakontrolované cvičení. Při cvičení jógy byste měli dodržovat některé zásady a doporučení.

  • Při cvičení se vyhněte přílišnému úsilí, napětí ve svalech nebo dokonce bolesti. Pokud cítíte při určitých polohách bolest nebo vzrůstající napětí, provádějte cvik jen náznakově, postupně se v dané pozici budete cítil lépe a cvik časem zvládnete.
  • Přechody z jedné polohy do druhé provádějte plynule a pomalu a snažte se soustředit na ty partie, na které je cvičení zaměřeno.
  • Při nácviku jógových pozic (ásán), postupujte od jednodušších ke složitějším. Nesnažte se zvládat náročné polohy za každou cenu a nepoměřujte své schopnosti s ostatními, cílem je především procítěné cvičení takových pozic, které vám vyhovují, zlepšují váš zdravotní stav a kondici.

    Přečtěte si také: Pozdrav slunci

  • Pro dosažení dobrých výsledků není tak důležitá délka cvičení, ale jeho pravidelnost! Pokuste se najít každý den 20 minut nejlépe ve stejnou dobu. Pokud nenavštěvujeme kolektivní cvičení, je dobré cvičit v soukromí bez přítomnosti dalších osob, abyste se mohli na cvičení dostatečně soustředit.
  • Cvičte vždy minimálně 2 hodiny po jídle, nikdy ne s plným žaludkem!
  • Necvičte na přímém slunci nebo naopak v chladném prostředí. Oblečení volte lehké a volné, které neomezuje dýchání a krevní oběh.
  • Pokud používáte jógová cvičení jako doplněk ke sportovním aktivitám, měla by tato aktivita cvičení jógy předcházet.
  • Je prokázáno, že účelnější je soustředit se na správné provedení určité polohy než provádět větší počet poloh ve stejném čase. I zde platí: „Méně je někdy více“.
  • Skladba cvičení by měla obsahovat všechny polohy, úklonové na obě strany, předklonové, záklonové a torzní. Zda toto cvičení budete provádět ve stoji, kleku, sedu či lehu není důležité.

Jaké jsou účinky jednotlivých poloh?

Polohy ve stoje mají povzbuzující charakter. V sedu uklidňují, torzní pozice organizmus pročišťují, záklony osvěžují, polohy na břiše nás nabíjejí energií a pozice na zádech uvolňují. Rovnovážné (balanční) polohy vyrovnávají naší psychiku a navozují lehkost, pozice hlavou dolů rozvíjejí psychickou sílu. Jsou-li cviky prováděny dynamicky (power, fitness jóga), pak nás podněcují k aktivitě.

publikováno: 02.10.2013   napsal/a: Mgr. Jan Taussig