Federer udržel nadvládu

Poslední Grand slam letošní sezóny je historií, vítěz zůstává stále stejný. Roger Federer obhájil titul na US Open a to po čtvrté v řadě. V utkání s Djokovičem se alespoň v prvních dvou setech naplnila myšlenka L.Hewita o tom, že Federer v kritické momenty „zapíná autopilota“, který jej vytáhne z prekérních situací. Sedm odvrácených setbolů je tomu důkazem.

Ve svých dřívějších článcích jsem se několikrát pokoušel odhadnout, zda nastává bod zlomu, kdy další generace tenistů začne Rodera ohrožovat. Je naprosto jisté, že jeho žebříčkové postavení díky bodovému náskoku je zatím neotřesitelné. Výkonnostní rozdíl mezi Federerem a Djokovičem, není sice propastný, obrovský rozdíl mezi oběma aktéry byl vidět v rozdílném řešení kritických momentů. Zatím co Federer neudělal vlastní chybu a přidal hraniční dávku rizika, Djokovič se dopouštěl nevynucených chyb.

Na obranu Djokoviče je třeba říci, že to bylo jeho první velké finále a v tom většina i bývalých světových jedniček propadla (kromě Federera). Djokovič byl v prvních dvou setech velmi blízko k vítězství. Ten poslední bod byl však pro něj včera zakletý. Vzpomněl jsem si na slova Jiřího Hřebce, který vždy tvrdil: „Nejtěžší v tenise ve vyrovnaných zápasech je naučit se doklepávat je.“ Zní to možná jednoduše, ale na rozdíl třeba od fotbalu, když vedete 2:0 a jste pasivní, stačí zdržovat hru, bránit a zakopávat míče a čekat na vítězný konec utkání. To v tenise nejde. Tam musíte vzít i ten poslední fiftýn.

Síla hráče typu R.Federera je naprostá stabilita v kritické momenty a navíc schopnost zapojit někdy až nezdravé riziko, které jemu dlouhodobě vychází. Stojíte li proti takovému hráči nestačí vám jen neudělat chybu, musíte se navíc bránit překvapivým úderům ze strany Federera. To je jeden z důvodů proč tolik hráčů proti němu hraje „v křeči“ koncovky. Snaží se totiž udělat „něco“ ještě dříve než Roger a není jim to vlastní a dopouští se chyb.

Pravidelně bude moci porážet Federera jen takový hráč, který bude výkonnostně malinko nad ním a nebude se s ním dostávat do těsných koncovek, ve kterých je Federer zkrátka geniální. Zda li to bude v následujících letech Djokovič nebo někdo jiný ukáže až čas. Je jisté že Federerův „kat“ běhá po kurtech už nyní, jen ještě nevíme kdo to je.

Další blogy naleznete ZDE.
Vstup do rubriky tenis ZDE.
publikováno: 10.09.2007   napsal/a: Mgr. Jan Taussig