Fitness - cesta za elixírem životní síly (1)

Říká se, že kdo si najde pravou životní lásku a ví, jak si ji uchovat, je šťastný člověk. Myslím si, že se to netýká jen vztahu k druhému pohlaví, i když to především. Ale ten, kdo má nějakého koníčka a zamiluje si ho, má určitě bohatší, plnější a pestřejší život.

Cvičení, fitness

Obdobně je to se sportem. Pro mě je stále jednou ze záhad života následující věc. Trénujete, makáte a ve chvíli, kdy vás bolí všechny svaly a víte, že po tréninku pomalu nesejdete se schodů, dostavuje se zvláštní pocit spokojenosti se sebou samotným, pocit uspokojení, radosti a štěstí.
Tenhle pocit se ale dostavuje teprve tehdy, až si ho zasloužíte. Nepřijde k vám, když budete mít za sebou nějaké „lážo plážo cvičení“, pohyb bez námahy. Každý, koho obdivujeme nebo mu ve skrytu duše snad i závidíme, se dopracoval ke svým výsledkům po usilovné a trpělivé práci. A nemusí to být jen nositelé medailí a držitelé rekordů.

Dobře víme, kolik námahy, odhodlání a odříkání člověk potřebuje, aby rozhýbal např. jen ztuhlé svaly nebo je protáhl a posílil. Lidé chodí do posiloven z mnoha důvodů. U mužů je to především snaha docílit větších a silnějších svalů a u žen touha po krásné a harmonické postavě.

Splnění těchto snah a tužeb ovlivňuje řada věcí: systematický silový trénink, somatotyp člověka, velikost těla, možnost rychlejšího či pomalejšího spalování tuků apod. Ženy mají všeobecně strach z nárůstu svalové hmoty. Ale její přiměřený nárůst tvaruje postavu, účinným spalováním tuků zbavuje tělo jejich přebytečných a „neforemných“ zásob.

Není pochyb o tom, že lidé, kteří začali cvičit v různých posilovnách, většinou zlepšili svou sílu. Trenéři a manažeři propagující různé tréninkové metody, poukazují na to, kolik šampiónů použilo jejich program. Daleko méně však zveřejňují, kolik vzniklo svalových zranění, disbalancí i vážných onemocnění.

Proto by měl dobře navržený silový trénink respektovat následující základní požadavky, aby zajistil postupné zvýšení síly a snížil riziko zranění:
  • adaptaci na zátěž
  • kontrolu rychlosti pohybu a rozsahu pohybu
  • dbát na rozvoj svalové rovnováhy
  • dbát na individuální odlišnosti
Je známo, že v dávných dobách Řek Milo zahájil jedny z olympijských her tak, že přenesl dospělého býka přes celý stadión. Tréninkový program, který Milo použil k tak neuvěřitelnému výkonu, byl velmi jednoduchý. Počínaje dnem, kdy se býk narodil, ho zvedal na ramena a běhal s ním přes dvůr. Jistě to není nejpříhodnější a nejdokonalejší metoda pro rozvoj síly, ale zřejmě vedla k dosažení jeho cíle.

V dalším příspěvku vám vysvětlím jak důležitý je princip adaptace v silové tréninku.

publikováno: 28.05.2012   napsal/a: Mgr. Vladimír Korbel