Golf: Sport vhodný pro každého

Dlouhou dobu byl golf prezentován jako sport pro bohaté, vyšší třídu. Dávno tomu však tak není.

Golf 

Co do začátku?

V Česku je nyní téměř stovka hřišť, většina z nich nabízí i začátečnické balíčky, díky kterým si můžete dovolit začít hrát golf i bez gigantických počátečních výdajů. Nutné je dodržet požadavky na oblečení – bavlněné nebo plátěné kalhoty, triko s límečkem, které je vhodné i pod svetr. Před návštěvou golfového hřiště je dobré zjistit, jestli není vypsán specifický „dress code“. Na driving range vás ve většině klubů pustí ve sportovní obuvi, pro hru na hřišti je nutné pořídit si speciální golfovou obuv s tzv. spiky, která zajistí vaši stabilitu při švihu a nebude klouzat na mokré trávě.

U obuvi se ceny pohybují od 1000 Kč výš a je vhodné poradit se s trenérem. To stejné platí o holích. V začátečnických balíčcích je často započítaná částka za zapůjčení holí nebo je lze zapůjčit za drobný poplatek. Můžete tak vyzkoušet různé druhy a nemusíte pořizovat drahé hole, které vám pak nebudou vyhovovat. Ceny za celou sadu se pohybují od 8000 výš, pro začátek ale můžete koupit i hole opotřebované a nové si pořídit až na pokročilejší úrovni.

Kdy je vhodné začít?

Věk není v golfu žádným omezením. Často se uvádí, že je to hra vhodná od dvou do sta let. Jelikož je chůze přirozeným a zdravým pohybem, ani vyšší věk není překážkou. Důkazem je i Česká seniorská golfová asociace, která sdružuje hráče nad 55 let. Hru byste měli zvládnout za časový limit hřiště, což ale neznamená, že byste mezi jamkami měli přebíhat, to je nevhodné. Po hřišti byste se měli pohybovat svižným krokem, golf je sport a ne klidná procházka. Standardní doba hry 18 jamkového hřiště je 4,5 – 5 hodin.

Které svaly zapojujeme při hře?

Při chůzi zapojujeme velké množství svalů, jejichž spolupráce je přesně načasována. Samotný golfový švih je komplexní a dynamický pohyb, při kterém zapojíte celé tělo. Při švihu se svaly aktivují směrem od nohou až k hlavě. Pevnou základnu nám poskytnou přední sval holenní, stehenní svaly a hamstringy (svaly zadní části staehen). Poté se ke slovu dostanou břišní svaly – horní šikmý a dolní šikmý.

Z menších svalů se při tomto rychlém pohybu aktivuje sval prsní, ramenní a zádové svaly, natahovače zápěstí a loktů, ohybače zápěstí. Jelikož golfový švih opakujete během celé hry, která trvá 4,5 hodiny, jedná se o velmi efektivní způsob protažení a zpevnění celého těla. Také počet spálených kalorií za hodinu hry je zajímavý. Jedna hodina golfu je srovnatelná se 45 minutami cvičení ve fitness centru. Podle Golf Digest můžete za hru na 18 jamkovém hřišti spálit od 700 do 1400 kalorií. Počet spálených kalorií ovlivňuje terén hřiště (kopcovitý, rovinatý), jestli táhnete vozík s holemi nebo je vozík elektrický a další.

Stále váháte?

Golf není benefitem pouze pro vaše tělo, ale i mysl. Máte možnost strávit několik hodin v nádherném prostředí. Podle etikety je nevhodné na hřišti hlasitě konverzovat nebo rušit ostatní, můžete tak několik hodin prožít v klidu, daleko od ruchu města. Soustředění na hru také odvede vaše myšlenky od problémů a dopřeje duši odpočinek. Pokud tedy váháte nad tím, zda golf zkusit, najděte si nejbližší hřiště a přesvědčte se na zkušebním tréninku o všech výhodách na vlastní tělo.

Zdroj: www.golfove-cesty.cz

publikováno: 03.09.2013   napsal/a: Redakce