Hubnutí a termodynamika – dokončení

Dokončení článku Hubnutí a termodynamika, o tom jak svaly při pohybu vytvářejí teplo, které, které využívá jako zdroj energie tukovou tkáň.

 Hubnutí, termodynamika

Tajemství pohybu

Každá nepříjemná věc má svou skrytou slunnou stranu. Tou je v tomto případě výdej energie, nejen v podobě vyzářeného tepla. Jde o energii vydanou při různých činnostech. Odvolávám se na vaše životní zkušenosti. Jistě také ve vašem okolí máte stodvacetikilové tlouštíky, kteří se vůbec v jídle neomezují, snědli by dvakrát vaši porci k obědu, a přesto netloustnou.

Tedy jen za předpokladu, že ještě alespoň chodí. Na přesun své hmotnosti spotřebují tolik energie, že už nepřibírají. Víte, jak mnoho se musí hodně obézní lidé přejídat, aby ještě trochu ztloustli? O těchto starostech s váhou jsme ale původně mluvit nechtěli. Šlo nám o naději pro hubnoucí obézní, která je schovaná v tajemství pohybu.

Zákon o zachování energie

S intenzitou svalové činnosti pochopitelně stoupá spotřeba energie. Procházky, práce na zahradě, pro někoho uklízení v domácnosti – kolik příjemných činností vymyslíte, tolik je cest ke spálení přebytečného tuku.

Výživový poradce, o kterém na začátku článku hovoříme, zvedne hlavu z dlaní a k truchlícímu obéznímu klientovi začne hovořit o krásách pohybu, strasti přísné diety přestane zdůrazňovat. Člověka s nadváhou může zachvátit optimismus, začne se aktivně více pohybovat, cvičit.

  • Nejúplnější přehled populárních diet v rubrice: Diety

Pokud mu to vydrží jen krátkou dobu, může zjistit, že váhový úbytek není ideální, jak si po rozhovoru s poradcem sliboval. Efekt zase neodpovídá vloženému úsilí, cvičení by se mohlo proměnit v další trápení. Málo trpělivý klient se začne zlobit i na zákon o zachování energie a hmotnosti.

Vezměme ale kalkulačku a podívejme se do tabulek.

Brzo zjistíme, s rychlým efektem tělesného cvičení počítat nemůžeme, že náš počáteční optimismus musíme korigovat čísly.

Co nám říkají tabulky?

Při běžné denní aktivitě ve fyzicky nenáročném zaměstnání spotřebujeme asi 8 kJ za minutu. Když jdeme rychle nebo jedeme na kole, je energetická spotřeba asi 20 kJ za minutu. Za jednu hodinu „vypotíme“ při méně náročné sportovní aktivitě asi 720 kJ. A teď se podívejme na nějaký obal běžné potraviny.

I obyčejný bílý jogurt bez marmelády má přes 800 kJ. Když se po tomto šoku vzpamatujeme s mokrým hadrem na čele, začneme rozjímat o tom, jak je obtížné spalovat buchty a dorty intenzivním tělesným pohybem! Kdybychom se rozhodli denně spálit asi čtvrtinu přijaté energie, tj. asi 4 000 kJ zvýšenou námahou, pak bychom museli chodit rychlostí 4 km/hod osm a půl hodiny, gymnastické cviky provádět až 12 hodin, rychlou chůzí nebo klusem bychom to spalovali 6 hodin.

Neměli by z nás radost v práci ani doma, stále bychom se někde v tělocvičně věnovali spalování zásob tělesného tuku. Na takový program nám bohužel nikdo neschopenku nenapíše. Tak velké cíle si prostě nemůžeme klást.

Jenže!

Zase je tu ono „jenže“, které nám přináší světélko naděje. Ono se všechno sčítá. Na straně příjmů, na straně vydání. Každá změna životních zvyklostí, každé vyběhnuté schody navíc, každá cesta do práce pěšky místo autem představuje kýžený výdej energie, ovšem také každý na talíři ponechaný knedlík je žádoucí mínus na straně příjmů.

Teď to hlavní.

Nechtějte vidět výsledky hned, snažte se obrnit trpělivostí, myslet jen na příjemné stránky nového životního režimu. Víte, hodnocení příjmu a využití energie a výdej pohybové energie má ještě několik háčků. Když dva dělají totéž, není to totéž, to znáte.

Když dva sedí u stolu a píšou, mohou být značné rozdíly co do výdeje energie. Všimněte si, ten hubený stále poklepává tužkou, podupává nohama pod stolem, chvílemi poposedne. Ten s nadváhou působí klidným a vyrovnaným dojmem, poznamenává si bez pohnutí, kdyby ho nadřízený občas nevyrušil, třeba by i usnul.

Že lidé s nadváhou mají mnohé metabolické odlišnosti je celkem známá věc. Tak vidíte, že se liší i chováním. K těm zvláštnostem ale patří také to, že při zátěži využívají jejich svaly energii méně výhodnou cestou, anaerobním způsobem.

Takto pracující svaly se brzo unaví, zpočátku nelze počítat s plným efektem cvičení. Cvičící s nadváhou musí i své svaly nejdřív vychovat, předělat je z prskajícího motoru na zařízení dokonale spalující. Musí prostě pozvolným, trpělivým tréninkem prolomit další handicap. Nezapomeňte – zákon zachování energie a hmotnosti spravedlivý je, vaši snahu budete sčítat na obou miskách svých vah spravedlnosti.


 Zdroj: P. Havránek, Z. Koubek, Z. Štěpánek – Umění žít

Předchozí článek: Hubnutí a termodynamika - úvod.

publikováno: 01.03.2013   napsal/a: Mgr. Jan Taussig