Hubnutí a termodynamika - úvod

Kdybyste někdy nakoukli klíčovou dírkou do dveří poradny vašeho výživového poradce, asi byste ho politovali.

Hubnutí, termodynamika

Sedí tam s hlavou v dlaních a marně hledá slova útěchy a radu pro svého klienta. Ten je smutný neméně, se slzami v očích líčí, že zase neubral na váze ani deko. Dušuje se, že nic nejí, sladkosti vyhodil do popelnice, i tu večeři vynechává, co víc po něm může poradce chtít! Jak časté jsou podobné situace, kdy oba sedí, jakoby v šachu měli pat. Pokusme se v kůži toho poradce, o ještě jeden dovolený tah.

Negativní energetická bilance

Hrdě zvedněme hlavu – zákon o zachování hmotnosti a energie přece existuje, termodynamické zákony platí pro celý vesmír, nepřipustí výjimku. Vždyť víme, co se stane s energií přijatou v podobě jídla. Buď se změní v energii pohybu, nebo se spotřebuje na produkci tepla a při metabolických dějích. Zbytek energie z potravy se neztratí – jako bychom s ním utíkali do spořitelny.

A není to žádný málo spolehlivý finanční ústav, je to banka velice solidní. Přebytečná energie se ukládá v podobě zásobní tukové tkáně. Pokud chceme ubýt na váze, musíme chodit do spořitelny trvale s prázdnou, a každý den je navíc třeba něco málo na přísné úřednici vymámit. Musíme se snažit o trvale negativní energetickou bilanci.

Existuje hormon antiobezity?

Je to často krásné, viďte, dívat se na pěkné lidské tělo v pohybu. Z hlediska účinnosti využití energie na tom ale není ani krásná instruktorka aerobiku nejlépe – je něco mezi parním strojem a automobilem, prostě jsme takový nepříliš dokonalý stroj, který mnoho jedinců trvale překrmuje. Jak to ale s tím nemocným obézním člověkem, který už „benzinovou hadici“ přiškrtil, a jeho stroj přesto nadále úsporně pracuje, nešťastnou tukovou banku mu dále ponechává?

Příroda není absolutně spravedlivá. Všichni nejsme stejně úspěšní v udržování energetické bilance. Nesporně jsou mezi námi šťastlivci, kteří si při podobné tělesné aktivitě mohou beztrestně dopřát daleko větší porce na talíři. Vědci dokonce uvažovali o nějakém „hormonu antiobezity“, který hubené chrání. Ale i pro hubeňourky, kteří se při jídle neomezují, výše zmíněné termodynamické zákony platí.

Asi jim fungují speciální výhybku pro přebytečnou energii, moderně se mluví o takzvaných prázdných nebo substrátových cyklech. Přebytečné množství energie se ztratí na vedlejší koleji. Hubení šťastlivci vyprodukují větší množství tepla, které snadno vyzáří. Jedinci s vyšším tzv. bazálním metabolismem opravdu existují, jakési hodinky hlídají jejich ideální tělesnou váhu.

Spalovací motor se zadrhne

Tělesná váha opravdu patří mezi ostře střežené a regulované veličiny, cosi skrytého v nás hlídá určitou nastavenou hmotnost, tzv. „body set point“ tak, jak je hlídána teplota těla a hladina krevního cukru. Bohužel program našeho vnitřního počítače hlídá jiné veličiny lépe, váha mu někdy uteče, zejména když naše tělo dlouho a vydatně překrmujeme. Program vnitřního počítače se zasekne, ručička hodin, hlídající hmotnost těla se ustálí na vyšším čísle.

Na této hodnotě, kam se omylem posunula, se potom může držet velmi urputně, pro nemocného to znamená vyšší váhu, nadbytečný tělesný tuk. Při porouchaném počítači, v tzv. stabilizované fázi obezity, hubnou lidé s nadváhou velmi obtížně i při sníženém energetickém příjmu, jejich potřeba energie klesá, spalovací motor jejich těl pracuje zbytečně úsporně.

  • Nejúplnější přehled populárních diet v rubrice: Diety

Samotná redukční dieta může potom představovat pro obézního neskutečné trápení. Trvalý zákaz všech životních radostí nevede k žádnému efektu. Výsledkem jsou dva smutní lidé v poradně, bezradný klient s břemenem kil přebytečného tuku a jeho poradce s hlavou v dlaních.

Zákon o zachování hmotnosti a energie s sebou ale nese ještě jednu naději.  O tom ale v dalším pokračování článku.


Zdroj: P. Havránek, Z. Koubek, Z. Štěpánek – Umění žít

publikováno: 21.12.2020   napsal/a: Mgr. Jan Taussig