Jak Monika Selešová porazila obezitu

Nejtěžší dny svého života popisuje v autobiografii bývalá světová jednička v tenise Monika Selešová.

V knize s názvem „Jak ovládnout své tělo a mysl“, popisuje své tajné noční návštěvy supermarketů, kde hltala jeden hamburger za druhým, a to vše v době, kdy měla předepsanou přísnou sportovní dietu.
Jídlo se v té době stalo jejím démonem, během několika měsíců dokázala přibrat 16 kilogramů. Hráčka známá svou suverenitou na dvorci se tak snažila zahnat psychické problémy, vyvolané incidentem na turnaji v Hamburku. Tehdy 19letou hráčku, majitelku osmi grandslamových titulů, pobodal nožem v průběhu utkání jeden z diváků. Ten den v dubnu roku 1993 popisuje Selešová jako přelomový ve svém životě.

Do té doby byla její mysl zaměřená výhradně jen k tréninku a vítězství na dvorci. Po rekonvalescenci se ještě dokázala úspěšně vrátit do tenisového kolotoče, v roce 1996 získala svůj poslední grandslamový titul na Australian Open. Stále se však psychicky trápila a její váha šla nahoru. „Našla jsem si fantastické kondiční trenéry, vynikající specialisty na výživu. Bohužel nikdo z nich nevěnoval pozornost emocím, které mě tlačily ke dnu,“ Vzpomíná Selešová, která tehdy vážila téměř 80 kilogramů.

Její nadváha byla tehdy ve středu zájmu na všech turnajích, kde se objevila.
„V té době jsem neměla některé věci pod kontrolou, zejména se to týkalo stravovacích návyků. Když jsem byla na dvorci, bylo to ještě dobré, mimo dvorec se ale můj psychický stav stále zhoršoval a útěchu jsem nalézala v jídle,“ uvedla Selešová, jejíž život se začal měnit až v roce 2003. V té době si uvědomila, že se musí naučit více relaxovat, najít psychickou pohodu a přestat se soustředit jen na jídlo.
„Tehdy jsem zvolnila životní tempo, podařilo se mi urovnat rozpor mezi myslí a tělem. Vyrovnala jsem se se životem a snažila se vrátit před rok 1993,“ tvrdí Selešová, která chce nyní pomoci i jiným lidem při shazování nadbytečných kilogramů.

Zařadí se tak mezi další sportovní legendy, věnující se po ukončení aktivní dráhy propagaci zdravého životního stylu.

publikováno: 04.10.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig