Jak si vybrat správné fitcentrum?

Dříve jsme taková zařízení nazývali posilovnami. Běžné vybavení se skládalo z několika nakládacích činek se stojanem a lavičkou na bench-press, pár jednoruček, žíněnky, žebřiny a několik primitivních strojů. To vše zavřené v malé místnosti, obvykle přestavěné ze sklepa.

Jak vybrat fitcentrum
Doba velmi pokročila, dnešní fitcentra se od sebe liší, velikostí, vybavením, zaměřením, dostupností i cenou.

Každý by si měl vybrat takové místo, kde se bude cítit dobře.

Někdo dá přednost menšímu, ale útulnému fitku, spíše rodinného charakteru, s menším množství cvičících, musí však počítat s tím, že je v daném zařízení užší výběr strojů. Kdo má okolo sebe rád více lidí a prostoru, může si vybrat komplexní zařízení, kde je kromě posilovny i široký výběr dalších pohybových aktivit (squash, tenis, bowling, bazén, aerobik atd.).

Každý jsme jiný a máme také jiné požadavky na prostředí, které se rozhodneme navštěvovat.

Jak tedy postupovat, chceme li vybrat vhodné fitko?

V prvé řadě bychom se tam měli cítit dobře, nemělo by nás nic rušit a odpuzovat. Chceme přece to místo navštěvovat pravidelně a měli bychom se na to těšit. Nemělo by být moc vzdálené od našeho bydliště, abychom zbytečně neztráceli čas a peníze dlouhými přesuny.

Jak ale poznám kvalitní fitcentrum?

Úvodem je třeba říci, že neexistuje nějaké jediné, nedostižné a dokonalé fitcentrum, ke kterému všichni vzhlíží s úctou a respektem. Tato oblast se na celém světě dynamicky rozvíjí, a tak vznikají stále nová a lépe vybavená zařízení. Hlavním posuzovatelem kvality jste vy pravidelní návštěvníci, takže velmi obecným ukazatelem kvality fitka je jeho prosperita a počet pravidelných návštěvníků.

  • Víte, jaká je Vaše: Ideální váha

    Základním předpokladem dobré posilovny je čistota a příjemné prostředí, které je při cvičení velice důležité. Hlavním cílem je přeci cítit se dobře tam, kam se budeme i nadále rádi vracet. V té správné posilovně by Vám už při prvním vstupu měli umožnit celkovou prohlídku zařízení, a to i se sociálním příslušenstvím.

Při výběru fitcenta bychom měli brát ohled na šíři poskytovaných služeb. Samozřejmostí by měla být nabídka různorodého nářadí a strojů, které umožní procvičení jednotlivých partií těla. Ve fitcentru, které navštěvují také ženy, by měly být zastoupeny zejména stroje na zpevnění ryze ženských, problematických partií, tj. hýždí, břicha, nohou a zadečku.

Chybět by však neměly ani činky, které musí být zastoupeny v různé škále vah, od těch půl kilových, které postupně přechází v těžší, zhruba po jednom kile. Žena cvičí s malou zátěží pro zpevnění rukou a jejich přitažlivé vytvarování, proto takovou škálu vah ocení. Nikdy se nezapomeňte přesvědčit o funkčnosti cvičebních strojů. Mělo by to být samozřejmostí, vyhnete se tím případným zraněním.

Dnešním trendem jsou cvičení balanční, s vlastní vahou na posílení hlubokého stabilizačního systému, jako například TRX, Bossu, Flexibar a mnohá další. Ptejte se tedy, zda má fitcentrum podobné programy v nabídce.

Velká a moderní fitcentra nabízejí také celou škálu nadstandardních služeb jako jsou masáže, solária, manikúra, kadeřník a mnoho dalších.

Za nadstandardní lze též považovat možnost najmutí trenéra či fitness konzultanta, který vás naučí správně cviky provádět, rozepíše vám cvičební plán, jídelníček zdravého stravování a především vás do cvičení „dokope“, čímž vaše šance na dosáhnutí kýženého cíle vzrostou. Tyto služby jsou však pohromadě většinou jen ve větších městech, kde mají šanci se uživit.

publikováno: 01.06.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig