Jaký má cvičení vliv na tvar našeho těla? (1)

Všichni asi znáte pořad, který nedávno vysílala televize Prima s názvem „Jste to co jíte“. Příběhy lidí, kteří se dokázali doslova „prožrat“ k olbřímí váze.

Cvičení, fitness, tvarování těla

To je ale zákon přírody, kdy tělo jen reaguje na dlouhodobou nerovnováhu mezi příjmem a výdejem energie, spojené navíc s nedostatkem pohybu. Organizmus pozná, že má zbytečně moc svalových buněk a díky neustálému přísunu potravy naopak akutní nedostatek prostoru pro ukládání přijaté a nevyužité energie.

A tak svaly časem zeslábnou, tím sníží celkovou spotřebu energie a její přebytek se ukládá do zbytnělých tukových zásobáren.

Výsledek vidíme všude kolem sebe. Tělo mohutní a získává zcela jiný tvar, než byl původní záměr přírody. Změna tvaru, bohužel tím negativním způsobem nemá souvislost s přibývajícím věkem, ale s ubývajícím výdejem energie.
  • Přečtěte si: Jak cvičit jógu doma

    Základem úspěšného návratu z obezity je vědomá změna podmínek, kterým jsme své tělo dlouhodobě vystavovali. A současně chceme li změnit tvar našeho těla, musíme záměrně zatěžovat pohybový systém. Naše tělo si s tím umí poradit. Zvýší objem svalové tkáně a energii začne více čerpat z uložených zásob tuku a tím je podstatně snížit.

Čím je člověk mladší, tím je pochopitelně snazší zastavit proces zhoršování tělesné stavby a při vhodně zvoleném cvičebním programu lze navodit cestu zpět. Schopnost posílit svalstvo nebo snížit množství tuků není omezena věkem.
Mějme však na paměti, že čím déle probíhají změny k horšímu, tím delší a namáhavější je cesta ke zlepšení!
Podle výzkumu vědců na TUFTS University, vedl odborně sestavený cvičební program ke zvýšení svalové síly i u osob ve věku 87 až 96 let! Kromě toho se mírný nárůst svalové hmoty projevil poklesem množství zásobního tuku a mnoha dalšími pozitivními zdravotními důsledky.
Jak vidno, nikdy není pozdě!

Navazující článek: Jaký má cvičení vliv na tvarování těla. (2)

publikováno: 27.09.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig