Jóga - lék pro tělo i duši

Mnoho lidí má spojené slovo jóga s hinduistickým klášterem, s něčím vzdáleným praktickému životu.Jóga, lék pro duši

Pod jógou není nutné vidět metafyzické spekulace nebo jakousi náboženskou víru, ale tělovýchovný systém, zájem o lidskou osobnost, který spojuje její části v celek a kultivuje naší vnitřní energii. Celou řadu jejích metod převzala psychologie a vrcholový i výkonnostní sport.

Co vám cvičení jógy přináší?

Naší myslí stále prochází proud myšlenek, vjemů, emocí, obrazů, který se někdy rušivě vylévá ze svých břehů a my nejsme mnohdy schopni si s tímto stavem poradit.Jógová cvičení nás učí neutralizovat tyto negativní stavy naší mysli a za pomoci tělesných a dýchacích cvičení, ale také koncentrace, vizualizace a meditace nás posléze odměňuje lepší tělesnou a psychickou kondicí. Jóga napomáhá zdravým způsobem překonávat zabijáka dnešních dnů a tím je únava a stres.

Je prokázáno, že jóga a relaxační cvičení snižují úzkosti a mírné deprese.
Cvičení jógy po určité době napomáhá lépe vnímat své tělo a pocity. Dokážete tak lépe pečovat sami o své zdraví. Některé jógové postupy se využívají při mírnění řady obtíží, od bolesti hlavy a páteře po menstruační obtíže.

Mohlo by vás také zajímat: Pozdrav slunci

 

Co ke cvičení potřebujete?

Kromě nezbytné vůle začít, alespoň 10 až 15 minut času nejlépe každý den, minimálně však 3x týdně. Vyvětranou, klidnou a přiměřeně teplou místnost, odložte brýle, hodinky a šperky. Pohodlné oblečení, gymnastickou podložku nebo jedenkrát přeloženou deku. Cvičte nalačno, ne dříve než dvě hodiny po lehkém nebo tři hodiny po vydatnějším jídle.  Jóga je vhodná pro všechny věkové skupiny, při výběru vhodných cviků i pro tělesně postižené. Je nutné zdůraznit, že při jakýchkoliv pochybnostech je nanejvýš vhodné poradit se s lékařem!!

Doporučení propagátora jógy MUDr. Karla Nešpora.


  • Svaly, které nepotřebujeme k provedení toho kterého cviku necháváme uvolněné. Tomu se říká diferencovaná (částečná) relaxace.


  • Během cvičení si uvědomujeme tělo a cvičení neustále přizpůsobujeme svým možnostem. Cílem není dosáhnout nějakého výkonu, ale důkladně a přitom šetrně procvičit tělo.


  • Jóga je jednoznačně nesoutěživá. Měřítkem úspěchu je to, jestli vám cvičení prospívá. Pokud ano, cvičíte dobře.


  • Jógu je dobré cvičit pravidelně, nejlépe denně v určitou hodinu. Osobně se mi osvědčilo a každému to doporučuji cvičit ráno, před odchodem do zaměstnání a před snídaní. Tato doba je "jistá", většinou v ní nepřicházejí návštěvy ani nenastávají jiné naléhavé povinnosti jako v jiných obdobích dne. Tiché cvičení nebude rušit nikoho ve společné domácnosti. Navíc je člověk nalačno, což je pro cvičení také dobré. Toto pravidelné ranní cvičení (třeba jen patnáctiminutové) je možné doplnit podle okolností cviky i v jinou denní dobu.
publikováno: 25.07.2013   napsal/a: Mgr. Jan Taussig