Posilování žen - proč to nezkusit?

V minulém článku miniseriálu o ženském posilování jsme si společně prošli důvody, proč není třeba pro něžné pohlaví se tréninku v posilovně obávat, protože obávaný nárůst svalových objemů prakticky žádné z vás „nehrozí“.

Posilování žen

V dnešní části budeme v této tématice pokračovat a vysvětlíme si všechny výhody tréninku v posilovně pro organismus ženy a všechny důvody proč se pro takový druh tréninkové zátěže rozhodnout.

Jaké jsou hlavní výhody tréninku v posilovně pro ženy?

Na úvod si odpustím „ohrané“ motivační přísliby zlepšení zdravotního stavu a prevence civilizačních onemocnění – v praxi mám s většinou svých klientek tu zkušenost, že dávají přednost příslibu výrazné pomoci při jejich nekončícím boji s tuky.

A skutečně, tento příslib či motivace je nesrovnatelně větší, než který vám mohou zaručit veškeré spalovače tuků či „zázračné“ hubnoucí nápoje z reklam dohromady. Proč tomu tak je? Protože trénink v posilovně výrazně zvyšuje bazální metabolismus!

Pár důležitých slov o bazálním metabolismu

Bazální metabolismus je energie, kterou organismus každodenně spotřebuje na základní fungování za normální vnější teploty a za fyzického i psychického klidu (zjednodušeně řečeno energie potřebná na to, aby vám v cévách vůbec proudila krev, dýchací svaly zajišťovaly dostatečný příjem kyslíku dýcháním, fungoval mozek a všechny orgány, látková výměna v buňkách, imunitní funkce organismu, obnova pokožky, nehtů atd.).

Velikost bazálního metabolismu je závislá mimojiné na věku, pohlaví, výšce, tělesném povrchu, ale především na aktivní tělesné hmotě (celková hmotnost minus obsah tuku v těle).

Z toho nám vyplívá, že na rozdíl od tukové tkáně, která příliš energie nespotřebuje, svalová hmota co do procentuálního složení těla největším způsobem určuje, kolik energie za den lidově řečeno spálíme.

Většina z vás jistě již nyní vytušila, co má společného trénink v posilovně a bazální metabolismus – ano, právě posilovacím tréninkem zvyšujete procentuální složení aktivní tělesné hmoty svého těla a tím i množství energie, kterou váš organismus každodenně spálí.

Jak si toto ještě lépe představit v praxi?

Jednoduchým příkladem – představte si, že v potu v tváři poctivě šlapete několik hodin týdně na rotopedu, přičemž ale své tukové zásoby spalujete vždy jen maximálně po dobu, kdy aerobní aktivitu provádíte (tzn. většinou ne déle než 45–60 min.).

Naproti tomu, pokud si pravidelným posilovacím tréninkem zvýšíte svůj bazální metabolismus, spalujete tuky nejen po návratu z tréninku při sledování televize nebo čtení, ale i v průběhu celého spaní a druhý den při sezení ve škole či v zaměstnání!

Bazální metabolismus je zvýšený po každém tréninku cca 36 – 48 h což znamená, že nejideálnější je pro ženu absolvovat 3× týdně vhodný kondiční posilovací trénink.
Jinak řečeno je vlastně zvýšení bazálního metabolismu lidové označení „chci si zrychlit metabolismus“ a procento zvýšení aktivní tělesné hmoty je staré známé lidové označení
„chtěla bych zpevnit postavu“.

Nyní věřím, že jsme pro dnešek s výkladem u konce, a proto si pojďme přehledně shrnout výhody i nevýhody tréninku v posilovně pro ženy.

Výhody tréninku v posilovně pro ženy:


• zvýšením bazálního metabolismu docílíte většího spalování tukových zásob každý den, tedy i v době, kdy nejste přímo na tréninku, jako je tomu v případě aerobních aktivit
• zpevněním a vytvarováním tělesných partií dosáhnete zdravějšího, sportovnějšího a mladistvějšího vzhledu
• posilovací trénink formuje pevnější tělesné partie nejen „na pohled“, ale zpevňuje i pojivové tkáně jako vazy, šlachy a klouby a tím pomáhá od bolesti zad, krční páteře, hlavy, kloubů končetin atd.
• působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, jak ovlivněním lipidového metabolismu, tak i upravením krevního tlaku
• snížením inzulinové rezistence tkání významně přispívá trénink v posilovně k prevenci diabetu (cukrovky) druhého typu a zlepšení průběhu diabetu prvního typu
• trénink se závažím je jedním z nejúčinnějších způsobů prevence osteoporózy (řídnutí kostí), která v Evropě postihuje 25 % žen nad 50 let a 75 % žen nad 70 let
• posílením tzv. „svalové pumpy“ (svaly obklopující žilní stěny) dolních končetin dochází k prevenci žilní insuficience dolních končetin, otoků dolních končetin a bércových vředů
• pravidelná fyzická aktivita zlepšuje psychický stav a působí proti depresím, což spolu se zlepšením vzhledu díky posilovacímu tréninku pomáhá upevňovat sebevědomí a potlačovat depresivní stavy

Nevýhody tréninku v posilovně pro ženy:


• vždy existuje možnost, že ve fitcentru narazíte na špatného osobního trenéra, který by na vás aplikoval nevhodné tréninkové postupy podle rčení „co funguje mě, musí fungovat i na druhé“ a nerespektoval tak vaše rozdílné cíle, tělesnou konstituci, věk i pohlaví.

Nezapomeňte, že licence osobního trenéra automaticky nedělá dobrého osobního trenéra, stejně jako řidičský průkaz nedělá sám o sobě spolehlivého a rozumného řidiče…
• pro některé z vás je možná nepříjemná představa, že byste měla trénovat před celým fitcentrem a všichni vás u toho budou sledovat, jak se teprve učíte správnou techniku cviků, ale znovu bych použil přirovnání k dopravě – i ten nejlepší řidič se kdysi také trápil jako začátečník v autoškole, žádný učenec z nebe nikdy nespadl a platí to i v tomto případě jako kdekoliv jinde.

Pokud je ale pro vás tato představa nepřekonatelná, tak neváhejte ze začátku navštívit některé z fitcenter, určené jen pro ženy, kterých je v dnešní době již mnoho. První krok je vždy nejtěžší, avšak musíte myslet především na nespočet těch důvodů, které mluví pro.

 

Zdroj: Viviente.cz

publikováno: 15.09.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig